Η εξασφάλιση ως το 2030 ότι όλα τα κορίτσια θα ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια σχολική εκπαίδευση θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών κατά 10% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, δείχνει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κάθε 1 δολάριο που δαπανάται για τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των κοριτσιών θα αποφέρει 2,80 δολάρια – αυτό ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Plan International και η ομάδα Global Insights της εταιρείας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Citi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σχέδια ανάκαμψης από την COVID-19 που βάζουν ως προτεραιότητα την επένδυση στην εκπαίδευση και την ευημερία των κοριτσιών θα βοηθήσουν τις κοινότητες και τις οικονομίες να ανακάμψουν καλύτερα και πιο δυνατές» δήλωσε η Άνι-Μπιργκίτε Άλμπρεκτσεν, η γενική διευθύντρια της Plan International.

Υπολογίζεται ότι 130 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως δεν πήγαιναν σχολείο πριν από την COVID-19, σύμφωνα με την UNESCO, η οποία σημειώνει ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια μπορεί να μην επιστρέψουν στις τάξεις μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Τα κορίτσια έχουν εξάλλου περισσότερες πιθανότητες από τα αγόρια να μην τελειώσουν το σχολείο, σύμφωνα με την UNICEF. Πολλές οικογένειες επιλέγουν να επενδύσουν στους γιους τους αντί στις κόρες τους, ενώ η βία, η φτώχεια και οι γάμοι σε παιδική ηλικία έχουν επίσης αντίκτυπο στην πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αυτή έκθεση, η οποία στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε σε 8 αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Αίγυπτος, η Ουγκάντα, η Βολιβία και το Λάος, καλεί για μια «ολιστική» προσέγγιση με μέτρα που να συνδέουν την εκπαίδευση με την υγεία και την πρόληψη της βίας.

Ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κορίτσια τους ολοκληρώνουν τη σχολική τους εκπαίδευση την επόμενη δεκαετία, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο στόχος αυτός, σημειώνουν, περιλαμβάνεται σε μια σειρά από φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που υπέγραψαν οι παγκόσμιοι ηγέτες το 2015. Την ίδια ώρα, προσθέτουν, η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των γυναικών θα βοηθούσε στην αύξηση της ευζωίας και της ευημερίας στην ευρύτερη κοινωνία.

«Η εξάλειψη των εμποδίων, που εγείρονται στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των κοριτσιών, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη πολλών από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ» δήλωσε ο Άντριου Πιτ, ο γενικός επικεφαλής ερευνών της Citi.

Την έρευνα αυτή χαιρέτισε η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, η οποία σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για να αρθούν τα εμπόδια που εγείρονται στην εκπαίδευση ανάλογα με το φύλο.

«Η δυνατότητα ολοκλήρωσης της επίσημης σχολικής εκπαίδευσης για ένα παιδί έχει ζωτική σημασία στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική του επιτυχία ως ενήλικα» δήλωσε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πατσαλίδη της Equality Now στο Thomson Reuters Foundation.

«Ο αποκλεισμός κοριτσιών από αυτές τις δυνατότητες σημαίνει ότι μια γενιά γυναικών επηρεάζεται επίσης αρνητικά» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης