Το αποτέλεσμα της ολλανδικής κάλπης δεν επιβεβαίωσε τους φόβους για την πρωτιά της Άκρας Δεξιάς και των εθνολαϊκιστών. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με τα exit polls, το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, της νέας ηγετικής φυσιογνωμίας των ακροδεξιών στην Ολλανδία, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 11,2%, το οποίο του εξασφαλίζει, πιθανότατα, τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προοίμιο των εκλογών το FvD προηγούνταν σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις.

Την έκπληξη της βραδιάς έκαναν αναμφίβολα οι Σοσιαλιστές του κορυφαίου υποψηφίου των Eυρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1% των ψήφων, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε πέντε από τις συνολικά 26 ολλανδικές έδρες στο Στρασβούργο. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι Σοσιαλιστές μπορούν δικαίως να πανηγυρίζουν, αφού κατάφεραν όχι μόνον να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και δη κόντρα στις δημοσκοπήσεις, αλλά και να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που λαμβάνει 15%, ενώ στην τρίτη, με οριακές απώλειες, οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες με 12,3%. Και τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν από τέσσερις έδρες. Σημαντική αύξηση καταγράφουν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, τα ποσοστά των Πρασίνων, τα οποία κυμαίνονται στο 10,5%.

«Έπεσαν έξω» οι δημοσκόποι

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ολλανδία προέβλεπαν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα μεταξύ των Συντηρητικών του Ρούτε και των εθνολαϊκιστών του FvD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι δημοσκόποι διέβλεπαν μεν αυξητικές τάσεις για τους Σοσιαλιστές, ωστόσο όχι σε αυτόν τον βαθμό. Πόσω μάλλον που το Εργατικό Κόμμα είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2017 μόλις 6%.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εντυπωσιακή αυτή άνοδος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον κεντρικό υποψήφιο του κόμματος και παράλληλα κορυφαίο υποψήφιο των Eυρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς. Οι μισοί ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών ανέφεραν ότι ο Τίμερμανς ήταν ο βασικός λόγος που ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα.

Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών ευρωεκλογών είναι αναμφίβολα ο ακροδεξιός Γκερντ Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας, που καταποντίζεται στο 4,1% από 13,3% στις τελευταίες εκλογές και το οποίο χάνοντας τρεις έδρες περιορίζεται πλέον στη μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όταν θα έχουν κλείσει και τα τελευταία εκλογικά τμήματα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Deutsche Welle

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης