Η κίτρινη σημαία που κυματίζει στο Κομπάνι, σχεδόν πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, η σημαία δηλαδή του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης, πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να αντικατασταθεί από τη γνωστή τρίχρωμη σημαία της Συρίας, για να είμαστε πιο ακριβείς τη σημαία των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού που έχουν παραμείνει πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.

Οι Κούρδοι στο Κομπάνι ξέρουν καλά τους Άσαντ. Τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του και θυμούνται ακόμη το «λιοντάρι», όπως αποκαλούσαν τον πατέρα του σημερινού προέδρου της Συρίας, τον Χαφέζ αλ Άσαντ, τον πατριάρχη, τον ιδρυτή του κόμματος Μπάαθ. Μία οικογένεια που δεν προέρχεται από τους σουνίτες μουσουλμάνους αλλά από αυτήν την περίεργη μουσουλμανική αίρεση που κυριαρχεί στη δυτική Συρία, τους αλαουίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κούρδοι θυμούνται πολύ καλά τον πατέρα Άσαντ, όταν με τη μυστική αστυνομία, τη φοβερή και τρομερή Μουχαραμπάτ, έλεγχε απ’ άκρη σ’ άκρη τις κουρδικές περιοχές ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη. Αυτά θυμούνται οι παλιοί το τελευταίο 24ωρο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία των Κούρδων της Συρίας με τον πρόεδρο Άσαντ η οποία επετεύχθη στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Όπως ισχυρίζονται και οι Κασσάνδρες της δυτικής διπλωματίας, τη συνάντηση αυτή την οργάνωσαν – αν δεν την επέβαλαν- οι ίδιοι οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ahval, της ιστοσελίδας δηλαδή που συντάσσουν και αναρτούν στο διαδίκτυο αυτοεξόριστοι Τούρκοι δημοσιογράφοι, η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ περιγράφεται από τρία σημεία:

1) Την ανάπτυξη συριακών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος του άξονα δυτικά του Ευφράτη και από το Κομπάνι έως στην Ντάμπκα και μέσω Μανμπίζ στο Χασακάχ. Αυτά δυτικά του Ευφράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Ανατολικά του Ευφράτη ο συριακός στρατός θα έχει το δικαίωμα ανάπτυξής του σε όλες τις κουρδικές περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή εκτός από τα εδάφη μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν που έχουν καταληφθεί από τους Τούρκους και οι οποίες περιοχές θα παραμείνουν στρατιωτικές ζώνες εμπλοκής.

3) Η κουρδική πολιτοφυλακή θα υποστηρίξει τον συριακό στρατό στην αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων εντός συριακού εδάφους. Οι Κούρδοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την ενότητα της Συρίας, την εθνική σημαία της Συρίας και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα τρία αυτά σημεία της συμφωνίας των Κούρδων με τον πρόεδρο της Συρίας δημοσιοποιήθηκαν μέσω του δημοσιογράφου Χαλά Ζαμπέρ με ανάρτηση στο Twittter στις 14 Οκτωβρίου 2019 και αναδημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα Ahval.

Όπως αντιλαμβάνεται και ο δυτικός παρατηρητής, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι στο Κομπάνι θυμούνται τα παλιά αναλογιζόμενοι πως μέσα σε λίγες ώρες και αμέσως μετά την εκδήλωση της εισβολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων άλλαξαν τα πράγματα και το όνειρο της ανεξαρτησίας και της ίδρυσης κουρδικού κράτους μετατράπηκε σε εφιάλτη, που κατέληξε σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, άρα στην επαναφορά του καθεστώτος της λεγόμενης σχετικής ημιαυτονομίας, αν και εφόσον όλα πάνε καλά.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση και παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια, το 2014, ο κόσμος ολόκληρος κρατούσε την ανάσα του παρακολουθώντας από την τηλεόραση την αντίσταση των Κούρδων στο Κομπάνι απέναντι στις επιθέσεις των ορδών του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι πρέπει να ξεχάσουν όλα τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, και μάλιστα για πολλοστή φορά. Εγκαταλελειμμένοι από τους Αμερικανούς συμμάχους, απομονωμένοι και μόνοι έναντι ενός ισχυρού νατοϊκού στρατού όπως αυτού της Τουρκίας, οι Κούρδοι δεν είχαν άλλη επιλογή. Νικητής, λοιπόν, του πρώτου γύρου αδιαμφισβήτητα είναι ο πρόεδρος Άσαντ και μέσω αυτού ο ρωσικός παράγων, δηλαδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πλέον είναι ο βασικός παίκτης στην Εγγύς Ανατολή, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία και διατηρώντας άμεση επαφή με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ που είναι και ο κύριος διαχειριστής του σχετικού διπλωματικού φακέλου, που αφορά τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή, όπως πληροφορείται το zougla.gr είναι ο άνθρωπος που διοργάνωσε και κατεύθυνε τη συμφωνία των Κούρδων με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στη στρατιωτική βάση των Ρώσων στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας. Ο Λαυρέντιεφ είναι και το πρόσωπο πίσω από την προειδοποιητική δήλωση αργά το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία «Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία είναι απαράδεκτη ενέργεια. Ο Λαυρέντιεφ διέψευσε επίσης (καθυστερημένα όμως) πως για την εισβολή της Τουρκίας υπήρξε πράσινο φως από τη Μόσχα.  

Μάχες στο Μανμπίζ

Βεβαίως, η πολεμική αναμέτρηση στη βόρειο Συρία δεν ανακόπηκε από τη συμφωνία των Κούρδων με τις δυνάμεις της Δαμασκού. Αντιθέτως, από το πρωί της Τρίτης άρχισαν οι εχθροπραξίες και δυτικά του Ευφράτη στον θύλακα του Μανμπίζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και όπου εδώ και αρκετές ώρες μετακινούνται μονάδες ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού επιτελείου, ήδη ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από έκρηξη βλήματος όλμου που προήλθε από τις κουρδικές θέσεις. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως εδώ και αρκετές ώρες γύρω και εντός του Μανμπίζ ακούγονται εκρήξεις βλημάτων πυροβολικού καθώς και έντονη ανταλλαγή πυρών οπλοπολυβόλων και ελαφρών όπλων.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και επτά ημέρες παρεμβαίνει επίσημα ο ρωσικός παράγων με ειδική ανακοίνωση του γενικού επιτελείου της Ρωσίας. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ρητά πως η πόλη και η περιοχή του Μανμπίζ βρίσκεται επίσημα και θεσμικά πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Η παρέμβαση αυτή του ρωσικού παράγοντα δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης