Η NSA συνελήφθη να συλλέγει παράνομα τηλεφωνικά δεδομένα των Αμερικανών, μόλις λίγους μήνες μετά από παρόμοιο περιστατικό που την είχε αναγκάσει να ξεκαθαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία που είχε συγκεντρώσει χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας FISA.

Ο οργανισμός Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών παραβίασε παράνομα όγκο εγγραφών κλήσεων και κειμένου μεγαλύτερου από το αναμενόμενο από έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Κι αυτό έγινε με βάση ένα πρόγραμμα συλλογής μεταδιδομένων δεδομένων γνωστό ως «Παράρτημα 215», σύμφωνα με έγγραφο που συγκέντρωσε η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δίκης κατά του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεγάλης κλίμακας φάκελος δεν αποκαλύπτει ποια εταιρεία επηρεάστηκε ή πόσες από τις «εγγραφές λεπτομερών κλήσεων» συλλέχθηκαν παράνομα μεταξύ 3 και 12 Οκτωβρίου 2018.

«Αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι αυτό το πρόγραμμα επιτήρησης είναι πέρα από την εξόφληση και την καταστροφή της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών» ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο του Patrick Toomey (δικηγόρος του σχεδίου Εθνικής Ασφάλειας ACLU). «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αφήσουμε αυτήν τη δύναμη επιτήρησης στα χέρια της NSA» είπε.

Η NSA, στα δικά της εσωτερικά έγγραφα, εκτιμά ότι οι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια ή στις διεθνείς σχέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επικριτές του προγράμματος θα αξιολογήσουν την έκταση των πολιτικών ελευθεριών και των επιπτώσεων στο ιδιωτικό απόρρητο αυτού του περιστατικού μετά την ολοκλήρωση της έρευνας» υπογραμμίζει έκθεση της «StellarWind», ενώ η αρχική εκτίμηση είναι ότι ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος, «δεδομένης της ταχείας διαδικασίας ταυτοποίησης, καθαρισμού και έλλειψης αναφορών».

Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας μοιράστηκε τα ονόματα περίπου 17.000 Αμερικανών κατοίκων, τα στοιχεία των οποίων παραβιάστηκαν υπό την εποπτεία της FISA με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες το 2018, γεγονός που αυξάνει κατά 75% τα αποκαλούμενα «αποκαλυπτήρια».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης