Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ερευνητές σε εργαστήριο υψηλής ασφάλειας στο Σίδνεϊ μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού από τα ρινικά επιχρίσματα διεθνών ταξιδιωτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Δεκέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε μια ανησυχητική παραλλαγή, που αναφέρθηκε ως η παραλλαγή B117, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι το B117 είναι κάπου μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές. Όσο ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν αυξάνεται, η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας γίνεται αφόρητη. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο να επιβάλει γενικό lockdown. 

Ενώ πολλοί επιστήμονες λένε ότι το B117 δεν εμφανίζεται να είναι πιο θανατηφόρο, οι ερευνητές της Συμβουλευτικής Ομάδας Νέων και Αναδυόμενων Απειλών για Αναπνευστικούς Ιούς (της βρετανικής κυβέρνησης) διαπίστωσαν ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό θανάτου κατά 30%-40%, αν και το μέγεθος του δείγματός τους ήταν μικρό και δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα. Με το B117 να ανιχνεύεται τώρα σε περισσότερες από 50 χώρες, η κατανόηση της παραλλαγής είναι επείγουσα.

Ωστόσο έχουν εντοπιστεί και άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, όπως στην Καλιφόρνια, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Τι είναι, λοιπόν, μια παραλλαγή και πόσες υπάρχουν; Και γιατί ορισμένες παραλλαγές είναι πιο ανησυχητικές από άλλες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  αναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Stuart Turville, ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα ανοσοϊολογίας και παθογένεσης του Ινστιτούτου Kirby, λέει ότι, παρόλο που πολλοί έχουν ονομάσει ορισμένες από αυτές τις παραλλαγές ως νέα «στελέχη» του ιού, είναι πιο ακριβές να πούμε ότι το στέλεχος του ιού που προκαλεί το κορωνοϊό -γνωστό ως SARS-CoV-2- έχει χιλιάδες παραλλαγές, οι οποίες μπορούν επίσης να περιγραφούν ως υπότυποι, ή σειρές.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις παραλλαγές έχουν περισσότερες αλλαγές στο γενετικό τους υλικό, γνωστό ως γονιδίωμα, από άλλες. Ο Turville λέει ότι το γονιδίωμα του Covid-19 έχει περίπου 30.000 ζεύγη βάσεων. Τα ζεύγη βάσεων είναι τα μόρια σε αντίθετες πλεξίδες του γενετικού υλικού του ιού, τα οποία σχηματίζουν χημικούς δεσμούς μεταξύ τους. Αυτοί οι χημικοί δεσμοί δρουν σαν σκαλιά σε μια σκάλα και βοηθούν στη συγκράτηση των πλεξίδων μεταξύ τους.

«Στο πλαίσιο της παραλλαγής που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (B117), υπάρχουν περίπου 24 αλλαγές μεταξύ αυτών των 30.000 ζευγών, οπότε αν το κοιτάξουμε στο πλαίσιο ολόκληρου του γονιδιώματος του ιού, δεν είναι τεράστια αλλαγή από αυτό που ήταν στις αρχές του 2020 » λέει ο Turville. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο ποσό αλλαγών από το συνηθισμένο. Άλλες παραλλαγές έχουν μόνο μία ή δύο αλλαγές, που ονομάζονται επίσης μεταλλάξεις, στο γονιδίωμα.

Η παραλλαγή που προσδιορίστηκε στη Νότια Αφρική, που αναφέρεται ως B1351, έχει επίσης έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από αυτές που υπάρχουν στο B117. Και πάλι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η παραλλαγή αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στη Ζάμπια και επομένως είναι πιθανώς πιο μεταδοτική, αν και οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Υπήρξαν χιλιάδες διαφορετικές παραλλαγές» λέει ο Turville. «Ένα από τα πράγματα που λένε οι ιολόγοι και οι μοριακοί ιολόγοι είναι ότι είναι ευκολότερο να σπάσεις κάτι παρά να το μετατρέψεις σε κάτι μεγαλύτερο, καλύτερο και γρηγορότερο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές ιών που ήρθαν και εξαφανίστηκαν. Εάν αφαιρεθεί ένα βασικό γενετικό στοιχείο, ο ιός καταρρέει και στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ εύθραυστος ιός. Οι βασικές παραλλαγές για τις οποίες μιλάμε είναι αυτές που επιβιώνουν από αυτή την αλλαγή και συνεχίζουν. Είναι αυτές που αρχίζουν να ξεπερνούν αυτές που έγιναν στο παρελθόν, και αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μια άλλη ανησυχητική παραλλαγή, γνωστή ως P1 ή B1128, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο σε ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ιαπωνία από τη Βραζιλία. Μοιράζεται μερικές από τις ίδιες μεταλλάξεις με το B1351 και συνολικά έχει περισσότερες από 20 αλλαγές, διαγραφές, μεταλλάξεις και παρεμβολές στο γονιδίωμά του. Μια έκθεση από Βραζιλιάνους ερευνητές ανέφερε ότι «συνδέεται δυνητικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας ή της τάσης για επαναμόλυνση ατόμων».

Με άλλα λόγια, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει άτομα με υπάρχουσα ανοσία στον ιό. Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί αυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως η Ρ1 φαίνεται να σχετίζεται με μια ταχεία αύξηση περιπτώσεων σε περιοχές όπου τα προηγούμενα ποσοστά μόλυνσης πιστεύεται ότι ήταν πολύ υψηλά, «είναι σημαντικό να διερευνήσουμε γρήγορα εάν υπάρχει αυξημένος ρυθμός επαναμόλυνσης σε άτομα που είχαν εκτεθεί στο παρελθόν», πρόσθεσαν.

Στη συνέχεια, στις 17 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μια παραλλαγή γνωστή ως L452R αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε πολλές κομητείες σε ολόκληρη την πολιτεία. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου είπε σε δήλωση του: «Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτή η παραλλαγή θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα από άλλες. Το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή εντοπίστηκε σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κομητεία μας είναι μια κόκκινη σημαία και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε ο υπεύθυνος υγείας της κομητείας Santa Clara, δρ Sara Cody.

Οι υπεύθυνοι της υγειονομικής υπηρεσίας της Αυστραλίας ανησυχούν ότι οι παραλλαγές που έχουν τέτοιες ολέθριες συνέπειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία ενδέχεται να διαρρεύσουν από την καραντίνα στα ξενοδοχεία, όπου απομονώνονται οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν για 14 ημέρες και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος, Michael Kidd, δήλωσε ότι αν κάποιος βγει θετικός σε αυτές τις παραλλαγές θα πρέπει να υποβληθεί σε επιπρόσθετη απομόνωση 14 ημερών.

Υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με το γιατί ορισμένες παραλλαγές κατάφεραν να  επιβιώσουν ενώ άλλες κατέρρευσαν, σύμφωνα με τον Turville. «Όσον αφορά τις παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και το πώς εμφανίστηκαν, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συσσωρεύουν περισσότερες αλλαγές στον ιό» είπε. Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, όπως, π.χ., εκείνα που πάσχουν από καρκίνο, νοσούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό τόσο γρήγορα. Η θεωρία είναι ότι δίνει στον ιό ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να παραμείνει και να αναπτύξει μεταλλάξεις και στη συνέχεια να μεταδοθεί σε κάποιο άλλο άτομο.

Όπως συμπληρώνει ο Turville, σε χώρες όπου ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου, ο τεράστιος αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί καθιστά πιο πιθανό να υπάρξει ένα σπάνιο συμβάν που οδηγεί σε «έκρηξη αλλαγών στον ιό που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συμβεί», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σε πραγματικά πληγείσες περιοχές υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για ένα σπάνιο ιολογικό συμβάν». Ο Turville και άλλοι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για αυτές τις παραλλαγές στην έρευνα που κάνουν στο εργαστήριο περιορισμού του Ινστιτούτου Kirby ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας που δέχεται επιχρίσματα του ιού από διεθνείς ταξιδιώτες στο σύστημα καραντίνας ξενοδοχείων της Αυστραλίας.

Ο Turville στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα επιχρίσματα για να καλλιεργήσει τον ιό. Κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο εργαστήριο, ντύνεται με πολλά στρώματα ρούχων που καλύπτονται από πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μάσκας με αναπνευστική συσκευή, γαλοτσών και φόρμας πάνω από όλα τα ρούχα. Ο ερευνητής περνάει μέσα από μια σειρά θαλάμων αρνητικής πίεσης προτού εισέλθει στο εργαστήριο περιορισμού, στο οποίο μπορεί να εργαστεί μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα για να αποφύγει την υπερθέρμανση.

«Παίρνουμε επιχρίσματα από ανθρώπους σε καραντίνα, από όλες τις νέες μεταλλάξεις ιών που παρατηρούνται εκεί, στη συνέχεια τους καλλιεργούμε και βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται στο εργαστήριο. Αυτό μας βοηθά να μάθουμε αν κάποιος που διαθέτει αντισώματα -επειδή μολύνθηκε από διαφορετική παραλλαγή τον Μάρτιο- θα εμφανίσει παρόμοια απόκριση σε μία από τις νεότερες παραλλαγές του ιού» λέει ο Turville. Τα καλά νέα είναι ότι, παρόλο που μερικές από τις νέες παραλλαγές ενδεχομένως να μπορούν να υπερκεράσουν την παρουσία αντισωμάτων λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση (μέχρι σήμερα) δεν μπόρεσαν να αποφύγουν εντελώς την πρόκληση ανοσοαπόκρισης.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ακόμη δει έναν μεταλλαγμένο ιό με πλήρη ανοσοδιαφυγή που θα έκανε ένα εμβόλιο άχρηστο» είπε. Προς το παρόν -τουλάχιστον- μπορούμε να… αναπνεύσουμε.

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης