Η Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ΝΑSΑ, γιορτάζει την 50η επέτειο της πρώτης Αμερικανικής επανδρωμένης πτήσης σε τροχιά γύρω από την Γη.

Ήταν σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1962 που ο αστροναύτης Τζον Γκλεν έκανε τρεις περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας σε 5 σχεδόν ώρες, στα πλαίσια αποστολής που απέβλεπε στην εξακρίβωση του πως αντιδρά ο άνθρωπος στο διαστημικό περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ευκαιρία της επετείου, ο Τζων Γκλεν, ο οποίος εκτός από παλαίμαχος αστροναύτης έχει επίσης διατελέσει και Γερουσιαστής, πήρε μέρος ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο όπου και μίλησε για το έργο της ΝΑSΑ.

Ο κ Γκλεν επέκρινε την απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος μεταφοράς Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι Αμερικανοί αστροναύτες επαφίενται τώρα στη Ρωσία να τους μεταφέρει στο διάστημα για τέτοιες αποστολές καθώς οι ΗΠΑ συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων διαστημοπλοίων από μέρους του ιδιωτικού τομέα. Ο κρατικός προϋπολογισμός τον οποίο έχει προτείνει ο Πρόεδρος Ομπάμα για το 2013 προβλέπει την χορήγηση 830 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή διπλασιασμό των κονδυλίων που διατίθενται για το διαστημικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε άλλη εκδήλωση της ΝΑΣΑ, την περασμένη εβδομάδα, ο 90χρονος Τζων Γκλεν τόνισε ότι είναι δύσκολο να περιγράψει την εμπειρία του από την ιστορική διαστημική πτήση του 1962. Ο Γκλεν διατέλεσε 4 φορές Γερουσιαστής του Οχάιο και το 1998 σε ηλικία 77 ετών πήρε μέρος σε αποστολή διαστημικού λεωφορείου. Ήταν ο γηραιότερος αστροναύτης που πέταξε στο διάστημα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης