Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την Παρασκευή την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα «αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι» στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών Αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.
«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη», αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στην ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης