Η Μόσχα καλεί όλα τα μέρη στη Μέση Ανατολή σε αυτοσυγκράτηση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019, 13:30
Η Μόσχα καλεί όλα τα μέρη στη Μέση Ανατολή σε αυτοσυγκράτηση

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα κατά μιας «αύξησης των εντάσεων» μετά την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης πως το Ιράν θα υπερβεί σύντομα ένα όριο το οποίο προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Δεν θα θέλαμε να δούμε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αύξηση των εντάσεων σε αυτήν την ήδη ασταθή περιοχή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα υπερβεί σύντομα το όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της που υπογράφτηκε το 2015 στη Βιέννη, από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς πέρυσι προτού επαναφέρουν βαριές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Μέχρι τώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA) έχει πει πως οι ενέργειες του Ιράν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.

«Εκκινούμε πάντοτε από την αρχή ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας και θα είναι πιστή στις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Πεσκόφ, ο οποίος διευκρίνισε πως το θέμα αυτό είχε αναφερθεί σε μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την περασμένη Παρασκευή στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στο Καζακστάν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019, 13:34