Ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, σκοπεύει να αυξήσει την κατηγορία της δολοφονίας εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν και να καταθέσει κατηγορίες εναντίον τριών από τους πρώην συναδέλφους του για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune.

Η εφημερίδα της Μινεσότα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Έλισον αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το απόγευμα σχετικά με την έρευνα του κράτους για τον θάνατο του Φλόιντ. Σύμφωνα με πηγές, ο πρώην αξιωματικός Ντέρεκ Τσόβιν, που καταγράφηκε σε βίντεο που γονατίζει στον λαιμό του Φλόιντ καθώς στις 25 Μαΐου, θα κατηγορηθεί τώρα για δολοφονία δεύτερου βαθμού.

Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που βρίσκονταν στο σημείο – ο Tou Thao, ο J. Alexander Kueng και ο Thomas Lane – θα κατηγορηθούν επίσης για τη συνδρομή και τη συνέχιση της δολοφονίας δευτέρου βαθμού, σύμφωνα με τις πηγές, που μίλησαν υπό όρους ανωνυμίας».

Η Huffington Post επιβεβαιώνει την είδηση, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιθ Έλισον

Ο Τσόβιν κατηγορήθηκε για δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού την Παρασκευή, αλλά πολλοί επικριτές υποστήριξαν ότι ο πρώην αξιωματικός έπρεπε να κατηγορηθεί για δολοφονία πρώτου βαθμού.

Η γερουσιαστής της Μινεσότα Amy Klobuchar επιβεβαίωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας του κράτους, Keith Ellison, σκοπεύει να αυξήσει την κατηγορία της δολοφονίας εναντίον του Ντέρεκ Τσόβιν και να ασκήσει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που απολύθηκαν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για τη δικαιοσύνη», είπε η Klobuchar στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο Έλισον αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις κατηγορίες και η οικογένεια και ο δικηγόρος του Φλόιντ, Μπεν Κραμπ δήλωσαν ότι είναι σίγουροι ότι θα κατηγορηθούν οι αξιωματικοί.

Ο Μπεν Κραμπ, αριστερά, και ο γιος του Τζορτζ Φλόιντ στη μέση, στο σημείο της δολοφονίας

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του γενικού εισαγγελέα της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, σχετικά με τις πρόσθετες κατηγορίες στην υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ, ο πληρεξούσιος που εκπροσωπεί την οικογένεια Φλόιντ αντέδρασε στις αναφορές των κατηγοριών.

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ είπε ότι η οικογένεια Φλόιντ ήταν «βαθύτατα ικανοποιημένη» από το γεγονός ότι η κατηγορία της δολοφονίας εναντίον του Ντέρεκ Τσόβιν θα ανέβαινε σε δολοφονία δευτέρου βαθμού και ότι οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι θα κατηγορηθούν, αποκαλώντας τη «γλυκόπικρη στιγμή».

Ο εισαγγελέας Μπεν Κραμπ δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, έχει πει στην οικογένεια Φλόιντ ότι η κατηγορία της δολοφονίας του Τσόβιν θα ανυψωθεί σε δολοφονία πρώτου βαθμού, εάν αυτό υποστηρίζεται από πρόσθετα στοιχεία.

 

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον δρόμο προς τη δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια ασκήθηκε πριν το σώμα του Τζορτζ Φλόιντ τεθεί σε ανάπαυση», δήλωσε ο Κραμπ.

«Αυτή είναι μια πηγή ειρήνης για την οικογένεια του Τζορτζ σε αυτήν την οδυνηρή στιγμή. Ο Γενικός Εισαγγελέας Έλισον ενημέρωσε την οικογένεια ότι το γραφείο του θα συνεχίσει να ερευνά και θα αναβαθμίσει τις κατηγορίες σε δολοφονία πρώτου βαθμού εάν τα στοιχεία το υποστηρίζουν».

Ο Κραμπ τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να απαιτήσουν αλλαγές από τους αστυνομικούς της χώρας.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την έκρηξη υποστήριξης από Αμερικανούς σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα και τους παροτρύνουμε να υψώσουν τις φωνές τους για αλλαγή με ειρηνικούς τρόπους», δήλωσε ο Κραμπ. «Το μήνυμά μας προς αυτούς είναι: Βρείτε εποικοδομητικούς και θετικούς τρόπους για να διατηρήσετε την πίεση. Μην αφήσετε το αίτημά σας για αλλαγή».

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: The Huffington Post, TheGuardian, CNN, Star Tribune

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης