Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα των αεροπορικών εταιρειών, των πρεσβειών που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά και της IATA, ένας Έλληνας πολίτης που θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία ή το Ισραήλ, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετάβαση ξένου πολίτη, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, κατά τις οποίες ισχύει ο κανόνας που έχει θεσπιστεί σε όλον τον κόσμο και από όλες τις αεροπορικές εταιρείες και ο οποίος είναι η επίδειξη κατά την επιβίβαση αρνητικού αποτελέσματος μοριακού τεστ (PCR) για Covid-19 που θα έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλα κράτη ισχύουν διαφορετικά μέτρα, αν και σχεδόν παντού ο γενικός κανόνας που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις χώρες είναι η απαγόρευση εισόδου σε ξένους πολίτες. Ωστόσο υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, κατά τις οποίες όμως χρειάζεται κατά την επιβίβαση να υπάρχει αρνητικό μοριακό τεστ για Covid-19 (PCR 72 ωρών).

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ταξιδιωτικές πηγές τις οποίες μπορεί να συμβουλευτεί ο πολίτης προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά τι χρειάζεται να έχει ώστε να ταξιδέψει στη χώρα που επιθυμεί. Η μία είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΙΑΤΑ και η άλλη είναι η ιστοσελίδα της Aegean, η οποία αναφέρει αναλυτικά για πολλούς προορισμούς λεπτομέρειες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση Έλληνα πολίτη σε καθεμία από αυτές τις χώρες.

Όπως άλλωστε ενημερώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά μέτρα και τις απαιτήσεις εισόδου για κάθε χώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι διαθέσιμες στον χάρτη “COVID-19 Travel Regulations Map” του IATA Timatic».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακάτω παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών και κυρίως μια ομάδα 33 ευρωπαϊκών προορισμών με αναλυτικά στοιχεία για το τι ακριβώς χρειάζεται να έχει ένας πολίτης για να μεταβεί σε αυτούς τους προορισμούς.

Γενικός κανόνας είναι ότι μέχρι και σήμερα παγκοσμίως ισχύει η διενέργεια μοριακού τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ως βασικό μέτρο για να ταξιδέψει κάποιος. Εκτός από 33 ευρωπαϊκούς προορισμούς, και αυτό από 1ης Ιουλίου 2021, σε κανέναν άλλο προορισμό δεν ισχύει το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», δηλαδή το free pass το οποίο προμηθεύεται κανείς μετά την ολοκλήρωση των δύο εμβολιασμών κατά του Covid-19.

Τώρα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν ένας πολίτης από την Ελλάδα μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, με μοριακό τεστ ή όχι, τότε θα είναι υποχρεωμένος να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Αναλυτικά το τι χρειάζεται ένας Έλληνας ταξιδιώτης για να μεταβεί σε κάποιο προορισμό του εξωτερικού:

Αλβανία

Επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών από την Ελλάδα. Κατά την άφιξη, θα μοιραστεί στους επιβάτες για να συμπληρώσουν ένα Health Declaration Form.

Αρμενία

Όλοι οι επιβάτες, μεγαλύτεροι του 1 έτους, που ταξιδεύουν στη Δημοκρατία της Αρμενίας υποχρεούνται να φέρουν ένα από τα παρακάτω:

Πιστοποιητικό τεστ PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες
ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του COVID-19 με 2 δόσεις και η δεύτερη δόση να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα. 

Αυστρία

H είσοδος στην Αυστρία επιτρέπεται στους Έλληνες. Μπορούν να εισέλθουν στην Αυστρία ελεύθερα με ιατρικό πιστοποιητικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης (PCR-, LAMP-, TMA-test όχι περισσότερο από 72 ώρες ή αντιγόνο πριν από 48 ώρες) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εάν δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν κανένα από τα παραπάνω, υποχρεούνται σε τεστ για SARS-CoV-2 εντός 24 ωρών από την είσοδο. Τα έξοδα για το τεστ βαρύνουν τον επιβάτη. Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να παρουσιάζεται σε ένα σημείο ελέγχου.

Βέλγιο

H είσοδος στο Βέλγιο επιτρέπεται στους Έλληνες. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινες και πορτοκαλί, όπως η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ πριν από την αναχώρηση ή να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο.

Βόρεια Μακεδονία

Δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω COVID-19 μέχρι νεoτέρας. 

Βουλγαρία

H είσοδος στη Βουλγαρία επιτρέπεται στους Έλληνες. Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη Βουλγαρία μπορούν να ταξιδέψουν παρουσιάζοντας ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:

-αρνητικό πιστοποιητικό τεστ PCR για COVID-19 που πραγματοποιήθηκε το πολύ 72 ώρες πριν από την άφιξη, σε λατινικούς χαρακτήρες ή

-αρνητικό πιστοποιητικό τεστ Rapid antigen COVID-19 που πραγματοποιήθηκε το πολύ 48 ώρες πριν την άφιξη, σε λατινικούς χαρακτήρες ή

-θετικό PCR τεστ ή Rapid antigen για COVID-19 που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 15 ημέρες και το πολύ 180 ημέρες πριν από την άφιξη ή

-πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που δηλώνει ότι ολοκλήρωσαν το εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη.

Γαλλία

Οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν έχοντας απόδειξη εμβολιασμού. Αποδεκτά εμβόλια είναι αυτά που αναγνωρίζονται από τον EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) και, για να πιστοποιηθεί ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν περάσει: 

-2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση για εμβόλια 2 δόσεων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca),

-4 εβδομάδες μετά τη δόση για εμβόλια με μία μόνο ένεση (Johnson & Johnson) ή 

-αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε λιγότερο από 72 ώρες πριν από την πτήση.
 

Γερμανία

Επιτρέπονται οι Έλληνες με τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Antigen test: το δείγμα θα πρέπει να έχει ληφθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν την είσοδο 

Ή

PCR -/LAMP-/TMA- test: Το δείγμα θα πρέπει να έχει ληφθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν την είσοδο.

Το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, σε κάθε περίπτωση στα γερμανικά, αγγλικά ή γαλλικά. Ο επιβάτης θα πρέπει να διατηρήσει το αποτέλεσμα του τεστ για τουλάχιστον 10 (δέκα) ημέρες μετά την είσοδο.

Τα rapid tests αντιγόνων γίνονται αποδεκτά μόνο εάν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που συνιστά ο ΠΟΥ. Αυτά περιλαμβάνουν τεστ που, σε σύγκριση με τα τεστ PCR, επιτυγχάνουν ≥80% ευαισθησία και ≥97% ακρίβεια (≥80% sensitivity and ≥97% specificity).

Τα τεστ αντισωμάτων ΔΕΝ επιτρέπονται.

2. Απόδειξη πως έχουν νοσήσει (ψηφιακή ή εκτυπωμένη): Θετικό τεστ PCR/LAMP/TMA που εκδόθηκε μεταξύ 28 ημερών και 6 μηνών πριν από την είσοδο.

3. Πιστοποιητικό εμβολιασμού (ψηφιακή ή έντυπη): Ολοκληρωμένος εμβολιασμός θεωρείται όταν η τελική δόση έχει δοθεί πριν από 14 ημέρες. Εγκεκριμένοι τύποι εμβολίων: Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca.

Δανία

Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη Δανία από χώρες/περιοχές που περιλαμβάνονται στην πράσινη κατηγορία, όπως η Ελλάδα, επιτρέπεται να εισέρχονται στη Δανία χωρίς να υπόκεινται στις απαιτήσεις για τεστ ή καραντίνα.

Ελβετία

Οι επιβάτες που φθάνουν στην Ελβετία από χώρες που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελβετία αεροπορικώς πρέπει να παρουσιάσουν ένα από τα ακόλουθα:

Αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες ή τεστ αντιγόνου (rapid) που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες. 

Ή

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και έχει ισχύ για δώδεκα μήνες από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός.

Ή

Απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19 και έχει ισχύ έξι μήνες από το τέλος της περιόδου απομόνωσης (την 11η ημέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα τεστ).

Σημαντική σημείωση: Συνιστάται στους επιβάτες που παρουσίασαν, πριν από την επιβίβασή τους, τεστ Rapid Antigen που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες, να κάνουν ξανά τεστ κατά την άφιξή τους. Μπορούν να κάνουν τεστ PCR ή rapid antigen, το συντομότερο δυνατό, με δικά τους έξοδα. Οι επιβάτες που διαγνώστηκαν με COVID-19 θα υποχρεωθούν σε καραντίνα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προερχόμενοι από την κόκκινη και την πορτοκαλί λίστα χωρών, όπως η Ελλάδα, έχουν υποχρέωση αυτοαπομόνωσης 10 ημερών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ COVID-19. Θα πρέπει επίσης να κάνουν τεστ για ανίχνευση COVID-19 τη 2η και την 8η ημέρα καραντίνας. Ο επιβάτης θα πρέπει να έχει φροντίσει να προμηθευτεί πριν από την άφιξή του το travel test package.

Οι επιβάτες δεν θα μπορούν να σταματήσουν την καραντίνα έως ότου λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα από το τεστ της 8ης ημέρας αλλά και να έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα των 10 ημερών. Εάν δεν κάνουν τα τεστ, ενδέχεται να υποστούν πρόστιμο έως και 2.000£. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό σε οποιοδήποτε από τα 2 τεστ, θα πρέπει να ξεκινήσουν καραντίνα για 10 επιπλέον ημέρες από την ημέρα που έκαναν το τεστ. Εάν οι επιβάτες δεν ακολουθήσουν τους κανόνες της καραντίνας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι και £10.000.

Ιρλανδία

Η είσοδος στην Ιρλανδία επιτρέπεται στους Έλληνες με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Υποχρεούνται σε καραντίνα 14 ημερών στη διεύθυνση που καθορίζεται στη φόρμα Passenger Locator Form. 

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από άλλη χώρα στην Ιρλανδία και φτάνουν μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας υποχρεούνται επίσης σε καθεστώς καραντίνας.

Οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας μπορούν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους μόνο για αναπόφευκτους λόγους έκτακτης ανάγκης για την προστασία της υγείας ή της ευημερίας ενός ατόμου ή για έξοδο από το κράτος.

Οι επιβάτες μπορούν να τερματίσουν την περίοδο καραντίνας τους εάν λάβουν γραπτή πιστοποίηση για αρνητικό ή «μη ανιχνεύσιμο» αποτέλεσμα τεστ RT-PCR, το οποίο γίνεται τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την άφιξη. Οι επιβάτες πρέπει να διατηρήσουν τη γραπτή πιστοποίηση του αποτελέσματος του τεστ για τουλάχιστον 14 ημέρες

Ισπανία

H είσοδος στην Ισπανία επιτρέπεται στους Έλληνες, όμως η χώρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου και πρέπει να πληρούν μία εκ των παρακάτω προϋποθέσεων για την είσοδό τους:

1. Να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης 14 ημέρες μετά την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας δόσης του εμβολιασμού (δείτε παραπάνω τις αναλυτικές πληροφορίες για το πιστοποιητικό). 

2. Να φέρουν αρνητικό PCR COVID-19 τεστ ή αντίστοιχο (τύπου ΝΑΑΤ, RT-LAMP), ή αρνητικό Antigen τεστ, αυτών που περιλαμβάνονται στον κοινό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ισπανία. Ο αριθμός διαβατηρίου/ταυτότητας που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό έντυπο υγειονομικού ελέγχου θα πρέπει να είναι ο ίδιος που αναγράφεται στο αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

3. Να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 (απόδειξη ότι η ασθένεια έχει ξεπεραστεί), το οποίο να έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή ή από ιατρική υπηρεσία τουλάχιστον 11 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου διαγνωστικού τεστ τύπου NAAT (PCR, TMA, RT-LAMP και παρόμοια) με θετικό αποτέλεσμα. Η ισχύς του πιστοποιητικού λήγει 180 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος.

Ιταλία

Η είσοδος στην Ιταλία επιτρέπεται στους Έλληνες. Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από χώρες της κατηγορίας «Γ», όπως η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ένα από τα παρακάτω: 

1. Να φέρουν αρνητικό μοριακό ή antigen τεστ COVID-19 με ημερομηνία διεξαγωγής όχι μεγαλύτερη των 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ιταλία. Το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά ή Ισπανικά.

2. Να έχουν εμβολιαστεί ενάντια στην COVID-19 με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στην Ιταλία.

3. Να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 και να έχουν ολοκληρώσει το συνταγογραφούμενο διάστημα καραντίνας.

4. Να φέρουν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ που εκδίδεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να ενημερώσουν την τοπική υγειονομική αρχή για την άφιξή τους στην Ιταλία.

Κροατία

Η είσοδος επιτρέπεται στους Έλληνες. Οι επιβάτες ηλικίας άνω των επτά (7) ετών μπορούν να εισέλθουν παρουσιάζοντας στο αεροδρόμιο αναχώρησης ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα COVID-19 PCR τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και 72 ώρες πριν την άφιξή τους ή πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Antigen-RAT τεστ, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και 48 ώρες πριν την άφιξή τους. 

2. Πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 14 ημέρες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση ή από τη στιγμή που έλαβαν την πρώτη δόση εάν το εμβόλιο είναι μίας δόσης.

3. Πιστοποιητικό που να παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα σε PCR ή Rapid Antigen τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι ο επιβάτης έχει αναρρώσει από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 180 ημερών αλλά και 11 ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξής τους ή πιστοποιητικό που να έχει εκδοθεί από γιατρό που να επιβεβαιώνει ότι ο επιβάτης έχει αναρρώσει από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Κύπρος

Η Ελλάδα ανήκει στην πορτοκαλί κατηγορία. Οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της κατηγορίας αυτής πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση και να φέρουν πιστοποιητικό που να δείχνει το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για COVID-19.

Λουξεμβούργο

Από τις 29/01/2021, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στο Λουξεμβούργο, πρέπει να παρουσιάσουν κατά την επιβίβασή τους αρνητικό αποτέλεσμα για COVID-19 σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

To τεστ πρέπει να είναι PCR viral detection for SARS-CoV-2 viral RNA ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (rapid test) που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τυπωμένο ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να παρουσιάζεται, εάν απαιτείται, συνοδευόμενο από μετάφραση, σε μία από τις διοικητικές γλώσσες του Λουξεμβούργου ή στα Αγγλικά.

Μάλτα

Οι επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα (πορτοκαλί κατηγορία) πρέπει να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για COVID-19, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση τους ή να φέρουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να παρουσιάσουν αντί του τεστ PCR. 

Οι παραπάνω υποχρεώσεις δεν εφαρμόζονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε επιβάτες άνω των 5 ετών, που δεν θα φέρουν μαζί τους ένα από τα παραπάνω, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη Μάλτα θα υποβληθούν σε έλεγχο θερμοκρασίας σώματος κατά την άφιξη. Εάν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 37,2 C, μπορεί να χρειαστεί οι αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας να τους πάρουν συνέντευξη.

Ολλανδία

 Η είσοδος στην Ολλανδία επιτρέπεται στους Έλληνες. Ωστόσο οι επιβάτες που ταξιδεύουν με απευθείας πτήσεις στην Ολλανδία από χώρα/περιοχή υψηλού κινδύνου, όπως η περιοχή της Αττικής, υποχρεούνται σε καραντίνα διάρκειας 10 ημερών. Η περίοδος καραντίνας μπορεί να μειωθεί εάν ο επιβάτης κάνει τεστ την 5η ημέρα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Επίσης έχουν 2 επιλογές αναφορικά με τα πιστοποιητικά που πρέπει να παρουσιάσουν:

Επιλογή 1 

Πρέπει να δείξουν ένα (1) αποτέλεσμα τεστ: Αρνητικό αποτέλεσμα τεστ NAAT για COVID-19 (PCR, RT PCR, LAMP, TMA, mPOCT) το οποίο ελήφθη όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Ολλανδία.

Επιλογή 2

Απόδειξη ανάρρωσης ή θετικό τεστ πολύ καιρό μετά την εμφάνιση COVID-19: Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικά τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού είχαν COVID-19, ακόμη και όταν δεν έχουν πλέον συμπτώματα και δεν είναι πλέον μολυσματικοί.

Ουγγαρία

Η είσοδος στην Ουγγαρία επιτρέπεται μόνο σε:

-Πολίτες της Ουγγαρίας και μέλη της οικογένειάς τους.

-Επιβάτες με μόνιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία και τα μέλη της οικογένειάς τους.

-Επιβάτες με άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από την υπηρεσία μετανάστευσης της Ουγγαρίας με ισχύ μεγαλύτερη από 90 ημέρες.

-Επιβάτες με “D” Visa που έχει εκδοθεί από την Ουγγαρία.

-Οι αλλοδαποί επιβάτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία για συγκεκριμένους λόγους πρέπει επίσης να υποβάλλουν και αίτηση για εξαίρεση.

Πολωνία

Στην Πολωνία επιτρέπεται η είσοδος στους Έλληνες. Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Πολωνία υποχρεούνται σε 10 ημέρες καραντίνα.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση καραντίνας:

Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 με ένα από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια.

Πορτογαλία

Η είσοδος στην Πορτογαλία επιτρέπεται στους Έλληνες. Θα πρέπει να παρουσιάσουν τεστ έναντι της SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί η επιβίβαση (συμπεριλαμβανομένων των Πορτογάλων πολιτών που διαμένουν στην Πορτογαλία και των οικογενειών τους):

Τεστ ΝΑΑΤ (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA, κτλ.), το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την ώρα αναχώρησης από το 1ο σημείο επιβίβασης.

Ή

Tεστ αντιγόνου (TRAg) το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν από την ώρα αναχώρησης από το 1ο σημείο επιβίβασης.

Ρουμανία

Η είσοδος στη Ρουμανία επιτρέπεται στους Έλληνες. Οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως θεωρείται η Ελλάδα, υποχρεούνται σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση για καραντίνα:

Επιβάτες που φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ RT-PCR που έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 72 ώρες. 

Επιβάτες που έχουν επιβεβαιωθεί θετικά για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 τις τελευταίες 90 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα, όπως αποδεικνύεται από ιατρικά έγγραφα (θετικό τεστ RT-PCR κατά την ημερομηνία της διάγνωσης, εξιτήριο νοσοκομείου ή τεστ που αποδεικνύει την παρουσία αντισωμάτων IgG που πραγματοποιήθηκε το αργότερο 14 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα) ή ελέγχοντας τη βάση δεδομένων Corona-form και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιβεβαίωσης έως την ημερομηνία εισόδου στη χώρα. 

Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης δόσης, και για τα οποία έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία εισόδου στη Ρουμανία.

Επιβάτες transit που φεύγουν από τη Ρουμανία εντός 24 ωρών από την είσοδο στο έδαφος της χώρας.

Επιβάτες που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου αλλά που, πριν φτάσουν στη Ρουμανία, έχουν περάσει τις τελευταίες 14 συνεχόμενες ημέρες στη σειρά σε μία ή περισσότερες χώρες/περιοχές/περιοχές χωρίς επιδημιολογικό κίνδυνο. 

Σερβία

Η είσοδος στη Σερβία επιτρέπεται σε όλους τους αλλοδαπούς επιβάτες μόνο αν φέρουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR για τον SARS-COV-2 το οποίο θα έχουν πραγματοποιήσει κατά τις τελευταίες 48 ώρες από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων και εκδόθηκε από εργαστήριο αναφοράς του κράτους από το οποίο προέρχονται ή εισέρχονται από τη Σερβία. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στα Αγγλικά. 

Σουηδία

Η είσοδος στη Σουηδία επιτρέπεται στους Έλληνες. Οι αλλοδαποί πολίτες (ηλικίας 18 ετών και άνω) που ταξιδεύουν στη Σουηδία πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR, LAMP ή Αντιγόνων για ανίχνευση COVID-19 που έχει διεξαχθεί εντός 48 ωρών πριν από την άφιξη.

Τουρκία

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Τουρκία πρέπει να φέρουν ιατρικό πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα, τεστ PCR για COVID-19 που να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 72 ώρες πριν από την άφιξή τους ή τεστ Rapid Antigen που να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξή τους. Το ιατρικό πιστοποιητικό με το αποτέλεσμα γίνεται δεκτό σε όλες τις γλώσσες.

Οι επιβάτες που υποβάλλουν έγγραφο που έχει εκδοθεί από τις επίσημες αρχές της χώρας τους και το οποίο δηλώνει ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στην Τουρκία ή/και είχαν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την είσοδο μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς COVID-19 PCR ή Rapid Antigen τεστ. Επιπλέον δεν εφαρμόζονται μέτρα καραντίνας στην εν λόγω χώρα.

Τσεχία

Οι επιβάτες ηλικίας άνω των έξι (6) ετών, που ταξιδεύουν στην Τσεχία από πορτοκαλί χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορούν να ταξιδέψουν φέροντας ένα από τα παρακάτω πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό αρνητικού τεστ: Τεστ Antigen που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, ή αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.
2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί στις χώρες της ΕΕ – 22 ημέρες μετά την πρώτη δόσης ή 14 ημέρες μετά σε περίπτωση εμβολιασμού μίας δόσης (είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί το εθνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού).
3. Πιστοποιητικό ανάρρωσης: Επιβάτες που είχαν νοσήσει με COVID-19 τις τελευταίες 180 ημέρες (είναι απαραίτητο να υπάρχει γραπτό ιατρικό πιστοποιητικό στα Αγγλικά από τη χώρα της ΕΕ όπου επιβεβαιώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η περίοδος αυτοαπομόνωσης).

Φινλανδία

Η είσοδος στη Φινλανδία επιτρέπεται στους Έλληνες, αρκεί να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 μέχρι και 72 ώρες πριν την ώρα άφιξής τους. Τρεις (3) ημέρες μετά την άφιξή τους στη Φινλαδία πρέπει να κάνουν δεύτερο τεστ COVID-19. Μέχρι να επιβεβαιωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα του 2ου τεστ, συνιστάται αυτοαπομόνωση.

Kαναδάς

Μέχρι τις 21 Ιουλίου κανείς ταξιδιώτης δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα. Επίσης μέχρι τις 21 Ιουλίου έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από την Ινδία προς τον Καναδά.

Από τη γενική απαγόρευση εισόδου στη χώρα μέχρι νεοτέρας εξαιρούνται:

  • Οι πολίτες του Καναδά που επιστρέφουν στη χώρα τους.
  • Οι Καναδοί πολίτες οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα αλλά θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό ηλεκτρονικό μήνυμα που θα αποδεικνύει πως έχουν άδεια εισόδου.
  • Όσοι πολίτες διαμένουν νομίμως στον Καναδά και επιστρέφουν.
  • Όσοι πολίτες εντάσσονται στην κατηγορία των Ινδιάνων-Καναδών.
  • Πολίτες οι οποίοι διαθέτουν επίσημα έγγραφα πρόσφυγα.
  • Μέλη των οικογενειών Καναδών πολιτών ή πολιτών που διαμένουν μόνιμα στον Καναδά. Αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν για 15 ημέρες σε καραντίνα.

Αυστραλία

Κανείς ταξιδιώτης-επιβάτης δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα.

Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για:

  • Πολίτες της Αυστραλίας και τα μέλη των οικογενειών τους.
  • Μόνιμους κατοίκους της Αυστραλίας.
  • Πολίτες που προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία και διαμένουν στην Αυστραλία και πολίτες των οικογενειών τους.
  • Επιβάτες και ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ή και στις δύο χώρες και έχουν αποδεδειγμένα απομονωθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Κίνα

Αναβάλλονται όλες οι αφίξεις ξένων πολιτών στην Κίνα.

Εξαιρούνται:

  • Ξένοι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν visa η οποία εγκρίθηκε μετά τις 28/3 του 2020 από κινεζική προξενική αρχή που βρίσκεται εκτός Κίνας. Αυτοί οι πολίτες δεν πρέπει να αφιχθούν στην Κίνα από το Μπανγκλαντές, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιδία, την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Όλοι οι ξένοι πολίτες οι οποίοι έχουν διπλωματικό διαβατήριο.

Επίσης μπορούν να εισέλθουν στην Κίνα ξένοι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα.

ΗΠΑ

Δεν επιτρέπεται κανείς ταξιδιώτης ή επιβάτης από την Ελλάδα να εισέλθει.

Εξαιρούνται: Οι Aμερικανοί πολίτες και κάποιες ειδικές ομάδες Eλλήνων πολιτών, όπως δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν απόδειξη για αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση στις ΗΠΑ μη Aμερικανών πολιτών για ειδικό σκοπό και με ειδική άδεια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δεν επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών και επιβατών.

Εξαιρούνται:

  • Πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • Εργαζόμενοι στη χώρα
  • Επιβάτες με ειδική άδεια

Επιτρέπεται επίσης η είσοδος σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα και την Κύπρο μεταξύ άλλων χωρών. Δεν υπάρχει αναφορά για καραντίνα, ωστόσο ισχύει η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού τεστ (PCR) που έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Ισραήλ

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε κανέναν ταξιδιώτη.

Εξαιρούνται:

  • Πολίτες του Ισραήλ.
  • Μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
  • Επιβάτες και ταξιδιώτες που διαθέτουν ειδική επιστολή η οποία έχει εκδοθεί από την υπηρεσία μετανάστευσης.
  • Επιβάτες και ταξιδιώτες με visa τύπου Α1, Α2,Α3,Α4,Α5 και Β1, Β3, Β4 και που προέρχονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα , την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το  Ηνωμένο Βασίλειο, τις  ΗΠΑ. (Προσοχή όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες-επιβάτες δεν θα πρέπει να έχουν περάσει ούτε τράνζιτ από Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία και Νότια Αφρική, τουλάχιστον για τις τελευταίες 14 ημέρες).
  • Όλοι οι ξένοι επιβάτες θα πρέπει να κατέχουν έγκυρη άδεια εισόδου που έχει εκδοθεί από τις ισραηλινές αρχές πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Η είσοδος στο Ισραήλ θα απορριφθεί για κάθε ξένο επιβάτη που δεν διαθέτει έγκυρη άδεια.

Οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν χωρίς έγκριση.

Ρωσία

Επιβάτες και ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Ρωσία.

Εξαιρούνται:

  • Οι Ρώσοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους.
  • Μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσίας.
  • Πολίτες από τη Μεγάλη Βρετανία και μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Κύπρος. Δεν υπάρχει αναφορά για καραντίνα.

 

Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για συγκεκριμένους επιβάτες;

Όπως ενημερώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, παραμένει, μέχρι 03.07.2021, σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών, με βάση την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Εξαιρέσεις ισχύουν για μόνιμους κατοίκους των παρακάτω χωρών: Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Νέα Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,  Ρωσία, Σερβία, Ισραήλ,  Β. Μακεδονία, Καναδά, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Κουβέιτ, Ιαπωνία, Λίβανο, Αλβανία, Ουκρανία & Μαυροβούνιο*.

Ως αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας, οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να παρουσιάσουν άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, ταυτότητα, άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται επίσης:

  • Πολίτες της ΕΕ & των κρατών μελών της Συνθήκης Schengen και οι σύζυγοι αυτών, ή τα άτομα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και τα ανήλικα παιδιά τους.
  • Ιατρικό & Νοσηλευτικό, προσωπικό επαγγελματίες και ερευνητές του χώρου της υγείας, εάν επιδείξουν στα σημεία εισόδου της χώρας αποδεικτικό της επαγγελματικής τους κατάστασης, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η είσοδος τους σχετίζεται με την εξάσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.
  • Πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοικοι σε μακροχρόνια βάση – ή έχουν άδεια παραμονής χώρας της ΕΕ ή κράτους μέλους της Συνθήκης Schengen.
  • Μέλη κυβερνητικών αποστολών.
  • Μέλη  διπλωματικών αποστολών, αξιωματούχοι και αποστολές προξενείων, επιτελεία διεθνών & ευρωπαϊκών οργανισμών, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, αξιωματούχοι στρατιωτικών σωμάτων, σωμάτων ασφαλείας & της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, πληρώματα αεροσκαφών, πληρώματα και τεχνικό προσωπικό μισθωμένων αεροσκαφών & εξοπλισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, οδηγοί βαρέων οχημάτων & το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη μεταφορά αγαθών.
  • Επιβάτες transit.
  • Φοιτητές.
  • Φροντιστές ηλικιωμένων ή ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
  • Εποχιακό προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα της γεωργίας.

Η συμπληρωμένη ηλεκτρονική φόρμα εντοπισμού επιβατών (e-PLF) είναι επίσης υποχρεωτική για όλους τους εισερχόμενους επιβάτες. Οι οικογένειες μπορούν να υποβάλουν μια κοινή φόρμα e-PLF. Οι επιβάτες λαμβάνουν e-mail επιβεβαίωσης υποβολής της φόρμας PLF, το οποίο θεωρείται απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την επιβίβαση στην πτήση. Οι κωδικοί QR στέλνονται στους επιβάτες τα μεσάνυχτα της ημέρας του ταξιδιού. (Ο κωδικός-QR code παρέχεται ως σύνδεσμος μέσα στο e-mail).

Επιπλέον όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως εθνικότητας μέχρι 03.07.21 πρέπει να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων & τις ημερομηνίες εμβολιασμού.
  • να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού (PCR) τεστ το οποίο έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα ή ταχέος ελέγχου αντιγόνου (Rapid Antigen test) το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα του τεστ, για να γίνει δεκτό, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός του ενδεδειγμένου χρονικού ορίου πριν από την άφιξη στην Αθήνα, να έχει γίνει σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, να είναι στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα και να περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητας του επιβάτη.
  • να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 κατόπιν εργαστηριακού ελέγχουμε τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Το πιστοποιητικό ανάρρωσης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. Το πιστοποιητικό ανάρρωσης έχει συνταχθεί στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική ή Ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή διαβατήριο.
  • να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αρνητικό αποτέλεσμα του τελευταίου τεστ για Covid-19 σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εισόδου, ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση, τηρουμένων των προβλεπόμενων χρονικών διαστημάτων.

*Ειδικά οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου εισέρχονται στη χώρα υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 που να έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη άφιξη. Τα ανωτέρω αποδεικνύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα που αναγράφονται παραπάνω.

Από 30.06.21 οι μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας εισέρχονται στη χώρα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού (PCR) τεστ το οποίο έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα ή ταχέος ελέγχου αντιγόνου (Rapid Antigen test) το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν από την είσοδο στην Ελλάδα.
  • να διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) κατά την άφιξη. Οι επιβάτες παραμένουν  σε χώρο της πύλης ελέγχου μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου.  

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνουν και παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Όλοι οι επιβάτες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη ο οποίος είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος υποβάλλονται σε υπό επίβλεψη καραντίνα δέκα (10) ημερών στον τόπο κατοικίας τους ή σε προσωρινή κατοικία που ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές. Οι επιβάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη και βρίσκονται θετικοί υποβάλλονται σε υπό επίβλεψη καραντίνα επτά (7) ημερών στον τόπο κατοικίας τους ή σε προσωρινή κατοικία που ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές. Όλοι οι παραπάνω επιβάτες είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (PCR) για COVID-19 την τελευταία ημέρα της καραντίνας.

Πολίτες Τρίτων Χωρών που υπόκεινται στις απαγορεύσεις του παρόντος έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην Αρχή του Ελληνικού Προξενείου του τόπου κατοικίας ή παραμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης