Η Βρετανίδα πρωθυπουργός φέρεται να είναι το πρώτο θύμα των πιο σημαντικών – εδώ και χρόνια – εκλογών στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια των πληροφοριών που θέλουν τον ακραίο ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράζ να επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό έναντι των Τόρις της ΜέιΗ εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές ξεκίνησε σήμερα σε Βρετανία και Ολλανδία, με τους «Times» να προκρίνουν ότι η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει την παραίτησή της την Παρασκευή. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, το ζήτημα του Brexit θα έχει συντελέσει στην αποχώρηση δύο Βρετανών πρωθυπουργών από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. οδήγησε σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι να αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος», σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύουν οι «Τimes».

Το δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια των πληροφοριών που θέλουν τον ακραίο ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράζ να επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό έναντι των Τόρις της Μέι στις εκλογές που είναι σε εξέλιξη.

Στη Βρετανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit υπό τον Φαράζ θα εξασφαλίσει από το 30% έως το 40% των ψήφων, ξεπερνώντας το άθροισμα των ποσοστών των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, των Συντηρητικών και των Εργατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες της Βρετανίας θα επιλέξουν 73 ευρωβουλευτές, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ούτε καν πώς θα πάνε να καταλάβουν τις έδρες τους τον Ιούλιο.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει αργά το βράδυ της Κυριακής, πριν αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση, που θα κρατήσει εβδομάδες, μεταξύ των κομμάτων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών-κλειδιών.

Πολλοί εξοργισμένοι υποστηρικτές των Τόρις αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα του Brexit. Για τους περισσότερους πολιτολόγους, την αναμενόμενη διαρροή ψήφων των Συντηρητικών στον Φαράζ εξηγεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά στο πώς θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του οποίου η χώρα είναι αναγκασμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Αναλυτές και πολιτικοί δεν αμφιβάλλουν ότι σε αυτές τις εκλογές το κυρίαρχο στοιχείο είναι η πόλωση για το Brexit.

Ωστόσο, άνοδο του ποσοστού τους αναμένεται να επιτύχουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που εναντιώνονται στην αποχώρηση και θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα στο οποίο θα μπορούν να προκρίνουν την παραμονή στην Ε.Ε.

Κερδίζει έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός

Το 2014, εθνικιστικές παρατάξεις εχθρικές έναντι της Ε.Ε. διπλασίασαν τις έδρες τους στο ΕΚ. Κυριάρχησαν στη Βρετανία και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος του 2016 που οδήγησε στην αποχώρηση ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν ακόμη περισσότερο έδαφος. Οι πιο σκληροί εχθροί των Βρυξελλών, πάντως, θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν το 20%. Η Ακροδεξιά πλήττεται από το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Αυστριακός «σημαιοφόρος της», που μαγνητοσκοπήθηκε να παζαρεύει με την υποτιθέμενη ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη την αγοραπωλησία επιρροής.

Κι άλλες δυνάμεις που διατρανώνουν πως θα καταβάλλουν προσπάθεια για να σταματήσουν αυτούς που αποκαλούν φεντεραλιστές στις Βρυξέλλες, αν όχι για να διαλυθεί η Ε.Ε. τελείως, έχουν πλέον επίσης μετωπικό άνεμο. Ορισμένες από αυτές, που γεύονται την εξουσία σε εθνικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να καταγράψουν επιδόσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που προσμένουν, με δεδομένη την απογοήτευση των υποστηρικτών τους, για παράδειγμα τα κόμματα της ιταλικής συγκυβέρνησης, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Άνοιξαν οι κάλπες

Οι κάλπες για τις ευρωεκλογές άνοιξαν επισήμως στην Ολλανδία και μισή ώρα αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψηφοφορία και στην Ολλανδία παρακολουθείται με προσοχή στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών που αναμένεται σ’ αυτές τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αρχίσει από αυτήν τη χώρα, όπου ένα ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή είναι επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις.

Η ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε στις 07.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας).

Συνολικά περισσότεροι από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις 28 χώρες της Ε.Ε. για να εκλέξουν συνολικά 751 ευρωβουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης