Η Μέι θα προσφέρει 20 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της τρύπας του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η Μέι θα προσφέρει 20 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της τρύπας του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα μία προσφορά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της τρύπας του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μετά το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του Λονδίνου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρώπης σχετικά με τον λογαριασμό του διαζυγίου του, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο κορυφαίος σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού για θέματα της Ε.Ε. Όλι Ρόμπινς ήρθε σε επαφή με ομολόγους του σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να τους καθησυχάσει ότι στην ομιλία που θα κάνει η Τερέζα Μέι την Παρασκευή στη Φλωρεντία θα περιλαμβάνεται αυτή η οικονομική προσφορά, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Η ομάδα της Μέι ελπίζει ότι η προσφορά θα άρει το τρίμηνο αδιέξοδο στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit και θα επιτρέψει τη μετάβαση στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα ανοίξει τις συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Βρετανία θα διασφαλίσει πως κανένα κράτος - μέλος δεν θα χρειασθεί να πληρώσει περισσότερο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ή να λάβει λιγότερα χρήματα από αυτόν έως το 2020, που λήγει η τρέχουσα μακροπρόθεσμη προγραμματική περίοδος του προϋπολογισμού.

Η αναμενόμενη τρύπα στα δύο αυτά χρόνια μετά το Brexit θα είναι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα ποσά που η Βρετανία παίρνει πίσω από τις Βρυξέλλες. Η Μέι αναμένεται να ενημερώσει αύριο το υπουργικό της συμβούλιο για την ομιλία που θα κάνει στη Φλωρεντία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017, 12:53