Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τα πράγματα συχνά φαίνονται διαφορετικά, επειδή κάποιος που διεκδικεί την εξουσία μας λέει ότι φαίνονται με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν η φράση ακούγεται πολύ κυνική, αναλογιστείτε τι σας φαινόταν πιο σημαντικό πριν από ένα χρόνο, ή ακόμα και πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο σημερινός μας φόβος είναι εχθρός στην ανάπτυξη και τη διατήρηση κρίσιμης προοπτικής.

Όσο περισσότερο φοβόμαστε από γραφήματα αριθμών για ασθενείς και θανάτους, τόσο περισσότερο θα πιστέψουμε σε ό, τι μας λένε πως θα μας κρατήσει ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δυνατόν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι προτεραιότητές μας να ήταν τόσο διαφορετικές; Αυτό που φαινόταν να είναι η μεγάλη εικόνα δεν ήταν στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλη;

Μήπως θα έπρεπε να σκεφτόμασταν ακόμη πιο σημαντικά, πιεστικά θέματα – συστημικά, όπως την απειλή ενδεχόμενης πανδημίας του ίδιου είδους που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Κάποιοι πράκτορες εκτός ελέγχου μας με τα δικά τους συμφέροντα – τους πολιτικούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις – κατασκευάζουν την πραγματικότητα, όπως ένας κινηματογραφιστής σχεδιάζει μια ταινία. Οδηγούν το βλέμμα μας προς ορισμένες κατευθύνσεις και όχι σε άλλες.

Σε μια στιγμή όπως αυτή της πραγματικής κρίσης, η οποία επισκιάζει όλα τα άλλα, έχουμε την ευκαιρία – αν και μόνο μια ευκαιρία – να αναγνωρίσουμε αυτήν την αλήθεια και να αναπτύξουμε τη δική μας κριτική προοπτική. Προοπτική που πραγματικά ανήκει σε μας και όχι σε άλλους.

Υπάρχουν πολλές άλλες δραματικές αλλαγές που εισάγονται, σχεδόν πάρα πολλές και πολύ γρήγορα (βλέπε Ουγγαρία)για να αναγκαστούμε να τις ακολουθήσουμε σταδιακά. Απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πιο εντατική παρακολούθηση. Κατόπιν, λογοκρισία.

Η μεταφορά δρακόντειων δυνάμεων στην αστυνομία και η προετοιμασία για την εγκατάσταση στρατιωτών στους δρόμους.

Κράτηση χωρίς δίκη. Στρατιωτικός νόμος.

Μέτρα που θα μπορούσαν να μας τρομάξουν μπορεί τώρα να φανούν ως τίμημα που αξίζει να πληρώσουμε για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης