Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξουσιοδότησε προσωπικά, με την υπογραφή του, μια μυστική επιχείρηση κατασκοπείας, με σκοπό να υποστηριχθεί ο «ψυχικά ασταθής» Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο βρετανικός Guardian, αναφέροντας ότι πρόκειται για διαρροές από το Κρεμλίνο.

Κατά τα έγγραφα αυτά, μία σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2016, και σε αυτήν συμμετείχαν ο Ρώσος πρόεδρος, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και οι ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η επικράτηση Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα βοηθούσε στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Μόσχας, μεταξύ των οποίων η «κοινωνική αναταραχή» στις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος του Αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν διαταγές να αναζητήσουν τρόπους για να υποστηρίξουν τον Τραμπ, με ένα διάταγμα που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκείνη την περίοδο, ο Τραμπ ήταν το φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και μια έκθεση που συνετάχθη από το τμήμα εμπειρογνωμόνων του Πούτιν συνέστησε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει «κάθε πιθανό μέσο» για να διασφαλίσει τη νίκη του στις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύεται ότι γνώριζαν εδώ και κάποιους μήνες για αυτά τα έγγραφα και ότι τα εξέτασαν προσεκτικά.

Τα ντοκουμέντα πού έφτασαν στα χέρια του Guardian φαίνεται να αποτελούν μια σοβαρή και εξαιρετικά ασυνήθιστη διαρροή από τα ενδότερα του Κρεμλίνου.

Ο Guardian αναφέρει πως έδειξε τα έγγραφα σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που, αφού τα εξέτασαν, δήλωσαν πως φαίνονται γνήσια και πως το συνολικό τους ύφος συνάδει με τη λογική του Κρεμλίνου σε θέματα ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο πάντως απάντησε περιφρονητικά στον Guardian, καθώς ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η αποκάλυψη της εφημερίδας είναι «μυθοπλασία χαμηλού επιπέδου» (“Pulp Fiction”).

Στην έκθεση που ονομάζεται “Νο 32-04 vd” και που χαρακτηρίζεται ως απόρρητη, ο Τραμπ αναφέρεται ως ο «πιο υποσχόμενος υποψήφιος» από την οπτική του Κρεμλίνου. Η λέξη που χρησιμοποιείται στα ρωσικά είναι «perspektivny».

Εμφανίζεται επίσης ένα σύντομο ψυχογράφημα του Τραμπ, ο οποίος περιγράφεται ως «παρορμητικό, διανοητικά ασταθές και ανισόρροπο άτομο που πάσχει από ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση ότι το Κρεμλίνο διαθέτει “kompromat”, δυνητικά ενοχοποιητικά στοιχεία δηλαδή για τον μελλοντικό τότε πρόεδρο, τα οποία, αναφέρει το έγγραφο, συλλέχθηκαν από προηγούμενες «ανεπίσημες επισκέψεις του Τραμπ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian

Τα έγγραφα αναφέρονται επίσης σε «συγκεκριμένα γεγονότα» που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια ταξιδιών του Τραμπ στη Μόσχα.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να διευκολύνουμε την εκλογή του [Τραμπ] στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ», σημειώνει το ντοκουμέντο. Κάτι τέτοιο θα συνέδραμε στην πραγματοποίηση του «θεωρητικού πολιτικού σεναρίου» της Ρωσίας.

Η νίκη του Τραμπ «σίγουρα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος των ΗΠΑ» και «θα προκαλέσει μια έκρηξη της δυσαρέσκειας» που μέχρι τότε ήταν ελεγχόμενη, προβλέπει το έγγραφο.

Η σύνοδος του Κρεμλίνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση τον Ιανουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε -και μάλιστα μέσα στο Κρεμλίνο-, αναφέρει ο Guardian στο δημοσίευμά του.

Μια επίσημη φωτογραφία, σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ, δείχνει τον Πούτιν στο κεφάλι του τραπεζιού, καθισμένο μεταξύ μιας σημαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ενός δικέφαλου χρυσού αετού. Ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρευρέθηκε, μαζί με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης παρόντες ήταν ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο υπουργός Άμυνας που είναι υπεύθυνος για τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU), o Μιχαήλ Φραντκόφ, τότε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού SVR της Ρωσίας, και ο Αλεξάντερ Μπορντνίκοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας FSB. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην διευθυντής της FSB, παρευρέθηκε επίσης, ως γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας.

Η επίμαχη φωτογραφία (Alexei Nikolsky/Russian presidential press service/TASS)

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε εκείνη την ημέρα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την οικονομία και τη Μολδαβία.

Το έγγραφο που επικαλείται ο Guardian ωστόσο αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός, μυστικός σκοπός του συμβουλίου ασφαλείας ήταν να συζητήσει τις εμπιστευτικές προτάσεις που συνέταξε η αναλυτική υπηρεσία του προέδρου ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Συγγραφέας της έκθεσης φαίνεται να είναι ο Βλαντιμίρ Σιμονένκο, ανώτερος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος του ειδικού τμήματος του Κρεμλίνου το οποίο παρέχει στον Πούτιν αναλύσεις και αναφορές, μερικές από τις οποίες βασίζονται σε ξένες πληροφορίες.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι στις 14 Ιανουαρίου 2016 ο Σιμονένκο συνέταξε μια περίληψη τριών σελίδων των συμπερασμάτων και των συστάσεων της ομάδας του.

Σε μία υπογεγραμμένη εντολή δύο ημέρες αργότερα, ο Πούτιν ανέθεσε στον τότε επικεφαλής της διεύθυνσης εξωτερικής πολιτικής του, Αλεξάντερ Μαντζοσίν, να συγκαλέσει κλειστή ενημέρωση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Σκοπός ήταν να μελετηθεί περαιτέρω το έγγραφο, λέει η εντολή. Ο Μαντζοσίν είχε προθεσμία πέντε ημερών για να οργανώσει τη σύνοδο.

Το τι ειπώθηκε στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Κρεμλίνου είναι άγνωστο. Ωστόσο, ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν φαίνεται να έχουν υπογράψει ένα περίπλοκο σχέδιο με τη συμμετοχή πολλών υπηρεσιών και με στόχο να παρέμβουν στη δημοκρατία των ΗΠΑ.

Διάφορα μέτρα αναφέρονται, τα οποία θα μπορούσε να υιοθετήσει το Κρεμλίνο ως απάντηση στις εχθρικές, όπως τις εκλαμβάνει, ενέργειες της Ουάσινγκτον. Το έγγραφο παρουσιάζει επίσης πολλές «αμερικανικές αδυναμίες». Σε αυτές περιλαμβάνονται μια «εμβάθυνση του πολιτικού χάσματος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς» και ο χώρος «των μέσων ενημέρωσης» των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα δεν αναφέρουν ονομαστικά τη Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ το 2016. Προτείνουν ωστόσο την αξιοποίηση των ΜΜΕ για να υπονομεύσουν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ.

Υπάρχουν παράγραφοι που αναφέρονται στο πώς η Ρωσία μπορεί να εισάγει «ιούς των ΜΜΕ» στην αμερικανική δημόσια ζωή, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μαζική συνείδηση, ιδίως σε συγκεκριμένες ομάδες της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που διέρρευσε, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για τη σύσταση μιας νέας μυστικής διυπηρεσιακής επιτροπής. Το καθήκον της ήταν να πραγματοποιήσει τους στόχους που καθορίζονται στο «ειδικό μέρος» του εγγράφου “Νο 32-04 vd”.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής αναφέρονται οι Σοϊγκού, Φραντκόφ και Μπορτνίκοφ. Ο Σοϊγκού ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής. Το διάταγμα -ukaz στα ρωσικά- ανέφερε ότι η ομάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό. Αυτά ήταν δικαιολογημένα με την πρόφαση της εθνικής ασφάλειας και σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο του 2010, 390-FZ, ο οποίος επιτρέπει στο συμβούλιο να διατυπώσει κρατική πολιτική σε θέματα που την αφορούν.

Ο Πούτιν ενέκρινε το έγγραφο, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2016. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του Πούτιν, λέει το διάταγμα. 

Γραμμένα σε γραφειοκρατική γλώσσα, τα έγγραφα φαίνεται να προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου ματιά στον συνήθως κρυφό κόσμο της λήψης αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες περί παρέμβασης στην αμερικανική δημοκρατία. Αυτά τα έγγραφα, όμως, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό αυτόν, καθώς δείχνουν ότι ο πρόεδρος, οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και οι ανώτεροι υπουργοί εμπλέκονταν στενά σε μια από τις πιο σημαντικές και τολμηρές επιχειρήσεις κατασκοπείας του 21ου αιώνα: μια συνωμοσία για να μπει ο «διανοητικά ασταθής» Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας, χάκερ της GRU εισέβαλαν στους σέρβερ της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής (DNC) και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν χιλιάδες ιδιωτικά email σε μια προσπάθεια να πλήξουν την εκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Η έκθεση που επικαλείται ο Guardian περιλαμβάνει λεπτομέρειες που σκιαγραφούν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές της βρετανικής εφημερίδας. Το ψυχογράφημα της προσωπικότητας του Τραμπ είναι χαρακτηριστικό της ανάλυσης της κατασκοπείας του Κρεμλίνου, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη δημιουργία «προφίλ».

Η Μόσχα είχε πολλά να κερδίσει από μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων, αναφέρει η έκθεση, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κοινωνική έκρηξη» που με τη σειρά της θα αποδυνάμωνε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέει το ντοκουμέντο. «Υπήρχαν διεθνή οφέλη από τη νίκη του Τραμπ», τονίζεται επίσης. Ο Πούτιν θα ήταν σε θέση να κυριαρχήσει στις διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, να μειώσει τη διαπραγματευτική θέση του Λευκού Οίκου και να συνεχίσει τολμηρές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό της Ρωσίας, λέει το έγγραφο που διέρρευσε.

Τα έγγραφα «αντανακλούν την πραγματικότητα»

Σε άλλα τμήματα της πολυσέλιδης έκθεσης, γίνεται αναφορά σε θέματα που δεν σχετίζονται με τον Τραμπ, όπως για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το πόσο συνέβαλαν στις εσωτερικές εντάσεις.

Το έγγραφο προτείνει ακόμη τον επαναπροσανατολισμό του εμπορίου και των εξαγωγών υδρογονανθράκων προς την Κίνα.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στη ρωσική κατασκοπεία και συγγραφέας του The Red Web, εκτιμά ότι το υλικό που διέρρευσε «αντανακλά την πραγματικότητα και είναι σύμφωνο με τις διαδικασίες των υπηρεσιών και του συμβουλίου ασφαλείας». «Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα έτσι, με συμβούλους να παρέχουν πληροφορίες στον πρόεδρο και μια αλυσίδα διοίκησης».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το Κρεμλίνο διαχειρίζεται τις περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους κατασκόπους του τουλάχιστον από το 2015 και μετά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα από αυτόν. Δεν υπάρχει χώρος για ανεξάρτητη δράση». 

Ο Σερ Άντριου Γουντ, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα και συνεργάτης του think tank της Chatham House, είπε για τα έγγραφα: «Αντικατοπτρίζουν το είδος της συζήτησης και των συστάσεων που θα περίμενε κανείς. Υπάρχει μια πλήρης παρανόηση των ΗΠΑ και της Κίνας. Είναι γραμμένα για ένα άτομο [Πούτιν] που δεν μπορεί να πιστέψει ότι έκανε κάτι λάθος».

Ο Γουντ πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να πεις ότι η Ρωσία έκανε λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Η έκθεση ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που θα περίμενα το 2016, και ακόμη περισσότερο τώρα. Υπάρχει μεγάλη παράνοια. Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τα πάντα. Αυτή η άποψη είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των ηγετών της Ρωσίας».

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

Μετάφραση-επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης