Η μεγάλη ψυχρολουσία της Μέρκελ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, 10:25
Η μεγάλη ψυχρολουσία της Μέρκελ
Πολύ κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Όλαφ Σολτς είναι ευρωπαϊστής, ανοικτός και κυρίως αντίπαλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ιδίως όσον αφορά στα θέματα λιτότητας και στους απόλυτους σφιχτούς προϋπολογισμούς.

Με λίγα λόγια, ο ίδιος θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει σύμμαχος της Αθήνας στην περίοδο εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα λιτότητας.

Η DW σε σχετικό σχόλιό της κάνει λόγο για έναν «πικρό συμβιβασμό», στον οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ.

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας:

Οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν τελικώς σε κυβερνητική συμφωνία αλλά και στην κατανομή των υπουργείων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς αναλαμβάνουν συνολικά έξι χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Ειδικά τα τρία πρώτα μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Σουλτς, ο οποίος δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα εσωκομματικά πυρά λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε, όταν αρχικώς απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ. Παρότι είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, έχοντας συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές μόλις 20,5%, το SPD κατάφερε να αποσπάσει τα τρία μάλλον σημαντικότερα χαρτοφυλάκια. Ο ίδιος ο Μ. Σουλτς αναλαμβάνει μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών, παραδίδοντας την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες (θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην 155χρονη ιστορία του SPD). Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Άγκ. Μέρκελ και Χ. Ζέεχοφερ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η κυβερνητική συμφωνία «φέρει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του SPD».

Σολτς: Μετριοπαθής και δημοφιλής

Το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την αντικαγκελαρία φέρεται να αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτς.

Μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι ο μετριοπαθής πολιτικός θα προωθήσει με αποφασιστικότητα το όραμα Σουλτς για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες επενδύσεις και κυρίως το τέλος της λιτότητας. Κατά το παρελθόν ο αντιπρόεδρος του SPD έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά του Grexit και υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Πάντως, πολλοί συντηρητικοί από το στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ δεν βλέπουν την υπουργοποίησή του με καλό μάτι, αφού δεν θεωρείται τόσο αυστηρός και τόσο «σφιχτοχέρης» όσο ο Β. Σόιμπλε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, οι τρεις εταίροι τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης και μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, μέριμνας για περισσότερες επενδύσεις στην αγορά εργασίας με παράλληλη εντατικοποίηση της μάχης κατά της νεανικής ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει και στο μέλλον η πυξίδα μας». Τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν την ίδια ώρα να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση χρεών: «Παράλληλα πρέπει να ισχύει και μελλοντικά η αρχή που συνδέει το ρίσκο με την ανάληψη ευθύνης. Θέλουμε δημοσιονομικό έλεγχο, οικονομικό συντονισμό στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αλλά και να προωθήσουμε τη μάχη κατά της φορολογικής απάτης και της επιθετικής φοροαποφυγής». Οι τρεις εταίροι συμφωνούν επίσης στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα «κοινοβουλευτικά ελεγχόμενο» Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, «που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο».

Η κατανομή των υπουργείων


Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο λόγω του προσφυγικού ζητήματος αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα. Το χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Οι Βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα Υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Πικρή η συμφωνία για τη Μέρκελ

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέσπασαν επίσης συνολικά έξι υπουργεία. Η απώλεια του Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως των Οικονομικών συνιστά αναμφίβολα πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο απόλυτος εγγυητής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι πικρό που χάνουμε το υπουργείο-κλειδί» είπε ο βουλευτής της CDU Χανς Μίχελμπαχ.

Είναι προφανές ότι η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να βάλει πολύ νερό στο κρασί της και να προβεί στις μεγάλες αυτές παραχωρήσεις έναντι του SPD, για να ανοίξει τον δρόμο σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό και να αποκτήσει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση. Το απόγευμα (σ.σ.: της Τετάρτης) η καγκελάριος επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος για την απώλεια του ΥΠΟΙΚ, παραπέμποντας στον πολύ σημαντικό ρόλο του κοινοβουλίου στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Ακολουθεί το δημοψήφισμα στο SPD

Σήμερα δεν γράφεται, ωστόσο, η τελευταία πράξη του πολύμηνου δράματος σχηματισμού κυβέρνησης. Τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -από τις αρχές του χρόνου έγιναν άλλες 23.000 νέες εγγραφές μελών- θα κληθούν να τοποθετηθούν τώρα επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD.

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου. Προηγουμένως, στις 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως και το τακτικό συνέδριο της CDU. Συνεπώς, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, 17:58