Με 245 ογκώδεις διαδηλώσεις οι Γάλλοι πολίτες επιφυλάσσουν μία καυτή «μαύρη Πέμπτη» για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του, η οποία προχώρησε στη διαμόρφωση ενός νέου και ενιαίου συνταξιοδοτικού προγράμματος. Το συνδικάτο των Σιδηροδρομικών, ένα από τα ισχυρότερα της Γαλλίας, υπολογίζει πως θα τραβήξουν χειρόφρενο το 90% των τρένων υψηλών ταχυτήτων TGV καθώς και το 80% των συμβατικών αμαξοστοιχιών.

Σε ανάλογα ποσοστά θα κινηθεί και η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο παρισινό μετρό αλλά και στον προαστιακό της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, το ποσοστό των απεργών στο Παρίσι θα αγγίξει το 80% των σχολείων, ενώ στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας το ποσοστό των απεργών θα ανέλθει στο 60%. Αυτά ως προς τους αριθμούς, οι οποίοι όντως είναι εντυπωσιακοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το εκρηκτικό κοκτέιλ των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις επισημαίνεται από τη γαλλική «Le Monde» πως στους δρόμους αναμένεται με αγωνία από την αστυνομία το αποτέλεσμα της συμμετοχής των «Κίτρινων Γιλέκων» καθώς και των «black blocs», δηλαδή των οργανωμένων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η αιτία της γενικής απεργίας είναι η σχεδιαζόμενη ευρεία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, θεωρείται η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο κοινωνικό πεδίο του Εμμανουέλ Μακρόν στη μέχρι τώρα προεδρική του θητεία. Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να ισχύσει στη Γαλλία από το 2025 και επηρεάζει άμεσα 42 κατηγορίες εργαζομένων.

Ο 41 ετών Γάλλος πρόεδρος έχει ως στόχο να απλοποιήσει το πολυσύνθετο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, εισάγοντας νέες διατάξεις που πλήττουν κυρίως τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι καταργούνται πολλά από τα προνόμια που μέχρι τώρα διέθεταν ως προς τη συνταξιοδότηση. Ένα τέτοιο προνόμιο είναι, για παράδειγμα, η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης μετά τα 50 έτη. Παράλληλα με τη νέα μεταρρύθμιση η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει μείωση του ελλείμματος που παρατηρείται στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Χωρίς τη μεταρρύθμιση τα χρέη των ταμείων θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 17 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαύρη Πέμπτη»

Έτσι αποκαλούν πολλοί στη Γαλλία τη σημερινή γενική απεργία, η οποία προμηνύει για τον Εμμανουέλ Μακρόν ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα στο εσωτερικό της χώρας του. Επί ποδός βρίσκονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τα «Κίτρινα Γιλέκα», που ευελπιστούν να επιστρέψουν δυναμικά στους γαλλικούς δρόμους ασκώντας πίεση στον Γάλλο πρόεδρο. Ήδη εδώ και εβδομάδες η Γαλλία «βράζει», αφού φοιτητές, αγρότες, ακόμη και αστυνομικοί οργάνωσαν μαζικές διαμαρτυρίες.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης. Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. Όπως φαίνεται, η γαλλική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αυξήσει το κατώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο ανέρχεται στα 62 έτη. Η σχεδιαζόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για έγκριση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης