Η Λευκορωσία, η οποία απέλασε αυτή την εβδομάδα έναν Πολωνό πρόξενο, ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση δύο ακόμη Πολωνών διπλωματών, δηλώνοντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήρισε, αντίδραση της Βαρσοβίας.

«Απαντώντας σε μια αντίδραση υπερβολική, ασύμμετρη και καταστροφική της Βαρσοβίας μετά μια νόμιμη και αιτιολογημένη απόφαση της Λευκορωσίας», η λευκορωσική πλευρά αποφάσισε να απελάσει δύο διπλωμάτες του γενικού προξενείου της Πολωνίας στο Γκρόντνο (δυτικά), ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διπλωμάτες αυτοί, μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόξενος στο Γκρόντνο, έχουν 48 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Λευκορωσία ενημέρωσε την Πέμπτη τον επιτετραμμένο της Πολωνίας στο Μινσκ, ο οποίος κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ η Πολωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση ενός Λευκορώσου διπλωμάτη, μετά την απέλαση ενός Πολωνού προξένου στις αρχές της εβδομάδας από το Μινσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λευκορωσία κήρυξε την Τρίτη ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Πολωνό πρόξενο της Μπρεστ (νοτιοδυτικά) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του σε συγκέντρωση σε αυτή την πόλη προς τιμήν των Πολωνών «καταραμένων στρατιωτών» που πολέμησαν διαδοχικά κατά της γερμανικής και της σοβιετικής κατοχής.

Μονάδες αντίστασης που δημιουργήθηκαν για να πολεμήσουν τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Πολωνοί «καταραμένοι στρατιώτες» ρίχτηκαν στη συνέχεια στη μάχη κατά της σοβιετικής κατοχής, ενεργώντας συχνά βίαια και έκαναν επίθεση μερικές φορές σε όλους εκείνους που δεν ήταν Πολωνοί, κυρίως στους Λευκορώσους.

Ο αγώνας τους κατά της σοβιετικής εξουσίας συνεχίστηκε έως τη δεκαετία του 1950.

Οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται με φόντο τις εντάσεις μεταξύ των Δυτικών και του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος καταστέλλει από πέρυσι ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του τον Αύγουστο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης