Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και ότι υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει και να ενστερνιστεί τα αναγκαία μέτρα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Ταμείου εκτίμησε ότι ο πολύ σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχυθεί στις σημερινές συνθήκες της προσφυγικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα ποια λάθη έκαναν η ίδια και το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, η Λαγκάρντ απάντησε: «Παραδεχθήκαμε ένα λάθος που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου -όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)- υποεκτιμήσαμε τις υφεσιακές συνέπειες που είχαν ορισμένα μέτρα που συστήσαμε. Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει πραγματικά και να ενστερνιστεί τα μέτρα που ήταν αναγκαία, επειδή προχωρούσαμε από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και πάντα ακούγαμε: “δεν είναι πραγματικά το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι πραγματικά τα μέτρα μας. Έχουν επιβληθεί από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη της στο ίδιο τσουβάλι”. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είχε υπερεκτιμηθεί».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εφησυχάζει για την Ελλάδα. «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα από τη διεθνή κοινότητα – μεταξύ άλλων, και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της Ευρωζώνης – σε μία χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το καθήκον να πει: “Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει”. Και αυτό είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία. Θεωρώ ως καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετράμε τη δυνητική απόδοση των μεταρρυθμίσεων αυτών και να αποκαθιστούμε την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί διαρκώς απλώς να παρακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επανίδρυση του κράτους τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Εκβιαστική κρίνουν τη στάση του ΔΝΤ οι Έλληνες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης