Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό της, Ιλίρ Μέτα.

Κατά τη συνομιλία τους, η πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κροατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε “ένα μεγάλο λάθος”, αρνούμενο να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κροατίας, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα αναστραφεί σύντομα (…) ίσως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (το α΄εξάμηνο του 2020)».

Παράλληλα, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό ζήτημα, επεσήμανε ότι αποτελεί πρόκληση τόσο για την Κροατία όσο και για την Αλβανία.  

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας είπε ότι «είμαστε ευτυχείς που η Κροατία αναλαμβάνει την προεδρία (του Συμβουλίου της Ε.Ε.) την 1η Ιανουαρίου 2020, διότι θα έχει τη διεύρυνση της Ε.Ε. στη λίστα των προτεραιοτήτων της», προσθέτοντας πως «η Αλβανία θα διπλασιάσει και θα τριπλασιάσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των προοπτικών έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών για την προστασία της Αδριατικής και δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμπεριλάβουν το Μαυροβούνιο και το Μονακό στο σχέδιο προστασίας της Αδριατικής, λέγοντας ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ενδιαφέρθηκε πολύ για το συγκεκριμένο έργο. Ο κ. Μέτα επεσήμανε ότι η Αλβανία έχει ενισχύσει τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό και στην αντιμετώπιση της ρύπανσης της Αδριατικής με πλαστικά απόβλητα.

Επίσης, συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ευκαιρίες για βελτίωση του «πλαισίου» οικονομικών και εμπορικών σχέσεων στους τομείς της πληροφορικής, των κατασκευών και της βιομηχανίας τροφίμων.

Τέλος, η πρόεδρος της Κροατίας επισήμανε, επίσης, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ιονίου – Αδριατικής και η σύνδεσή του με τον αγωγό Trans Adriatic (TAP) είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την Κροατία και για την Αλβανία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης