Οι Κουβανοί καλούνται από σήμερα να συζητήσουν το σχέδιο του νέου Συντάγματός τους, το οποίο αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα στην οικονομία του κομμουνιστικού νησιού.

Πριν από το εθνικό δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Φεβρουαρίου 2019, το σχέδιο του Συντάγματος πρέπει να έχει προηγουμένως συζητηθεί στο πλαίσιο μιας λαϊκής συζήτησης, που έχει οργανωθεί από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στις επιχειρήσεις, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τις συνοικίες και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι περίπου 1,4 εκατομμύριο Κουβανοί μετανάστες ή εξόριστοι, για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημερομηνία έναρξης αντιστοιχεί στα γενέθλια του εκλιπόντος ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016.

Με την ευκαιρία αυτή, οι τοιχογραφίες προς τιμήν του πρώην προέδρου ανακαινίσθηκαν στους δρόμους της Αβάνας.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα, όμως πάντα υπό την κηδεμονία του Κομμουνιστικού Κόμματος, του μοναδικού κόμματος της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία. Τον Ιούλιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος στις 19 Απριλίου διαδέχθηκε στην εξουσία τον Ραούλ Κάστρο, διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια της λαϊκής διαβούλευσης, «κάθε Κουβανός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του».

Το μελλοντικό Σύνταγμα αποκαθιστά τον τίτλο του προέδρου της Δημοκρατίας και αυτούς του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Θα περιορίζει στα 60 χρόνια την ηλικία για να είναι κανείς υποψήφιος για την προεδρία και αυτό για μια πενταετή θητεία, με τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, κάτι που αποτελεί μία από τις κύριες διεκδικήσεις της κουβανικής κοινότητας ΛΟΑΔ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης