Το Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί από την έρευνα της Κομισιόν για τη ΔΕΣΦΑ αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη «EurActiv» και παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της ασιατικής χώρας Νατίγκ Αλίγε, ο οποίος εκφράζει την απορία του για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να αποφασίσει εάν η συμφωνία (Δεκέμβριος 2013) εξαγοράς ποσοστού 66% της ελληνικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ από την κρατική πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συμφωνία εξαγοράς επέτρεψε στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να κερδίσει, έναντι του ανταγωνιστικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Nabucco, τον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Αζερμπαϊτζάν. Η εταιρεία SOCAR κατέχει σήμερα μερίδιο 20% στον αγωγό TAP. Αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΕ από την πλευρά της χαιρετίζει το έργο του νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), μέρος του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ, ως πρώτο βήμα προς τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τούτοις, συνεχίζει η «EurActiv», τον Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσον η εξαγορά μέρους της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΕ περί συγκεντρώσεων. Ο υπουργός Αλίγε, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Mάρος Σέφκοβιτς, ανέφερε προς την «EurActiv» ότι μετέφερε τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τη διαδικασία.

Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι από την πλευρά της χώρας του, δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της SOCAR, καθώς το φυσικό αέριο δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz II, στην οποία η κρατική συμμετοχή ανέρχεται σε ποσοστό μόνο 16,6%.

«Για τον λόγο αυτό δε νομίζω ότι πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει το Αζερμπαϊτζάν ως ιδιοκτήτη και διανομέα φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπ’ όψιν της το γεγονός αυτό» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης