Η κυβέρνηση του Καναδά έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την επανέναρξη των εργασιών για την επέκταση του πετρελαιαγωγού Trans Mountain προς τις δυτικές ακτές του Καναδά, μια απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά προκάλεσε την οργή των οικολόγων.

Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν μετά την απόφαση πέρυσι της καναδικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τον πετρελαιαγωγό προς 4,4 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (3 δισεκατομμύρια ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα ανακοινώνω ότι η κυβέρνησή μας ενέκρινε το σχέδιο επέκτασης του Trans Mountain», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι.

Το σχέδιο έχει στόχο να τριπλασιάσει την ικανότητα του Trans Mountain, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 1953, ώστε να μεταφέρει 890.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μεταξύ της Αλμπέρτα που βρίσκεται πάνω στο τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου παγκοσμίως και τα προάστια του Βανκούβερ προτού εξαχθούν στην Ασία.

Ο Τριντό δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η εξαγωγή πετρελαίου προς την Ασία θα επιτρέψει να περιοριστεί η εξάρτηση του Καναδά από την αμερικανική αγορά και ότι η μεταφορά μέσω πετρελαιαγωγού είναι πιο ασφαλής σε σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου μέσω σιδηροδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Τριντό έδωσε το 2016 άδεια στην αμερικανική εταιρεία Kinder Morgan να επεκτείνει τον πετρελαιαγωγό προτού τον εθνικοποιήσει.

Όμως η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, από όπου το πετρέλαιο θα φορτώνεται σε πλοία, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά το σχεδίου αυτού με τη στήριξη μιας ένωσης οικολόγων και των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

Τον Αύγουστο του 2018 η δικαιοσύνη τάχθηκε στο πλευρό των αντιπάλων του σχεδίου, εκτιμώντας ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επέκτασης του πετρελαιαγωγού.

Στη συνέχεια η Οτάβα είχε ζητήσει από τον ρυθμιστή του τομέα να πραγματοποιήσει νέες διαβουλεύσεις με τους πληθυσμούς που επηρεάζονται από τον πετρελαιαγωγό.

Το κόστος των εργασιών επέκτασης εκτιμήθηκε το 2015 σε 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες οι φιλελεύθεροι του Τριντό εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τη συντηρητική αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης