Η κυβέρνηση του Κονγκό συγχαίρει τον Ντένις Μουκουέγκε παρά τις «διαφωνίες» τους

Η κυβέρνηση του Κονγκό συγχαίρει τον Ντένις Μουκουέγκε παρά τις «διαφωνίες» τους
Η κυβέρνηση του Κονγκό «συνεχάρη» σήμερα τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε, που έλαβε από κοινού με τη γιαζίντι Νάντια Μουράντ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018, παρά τις «διαφωνίες» με αυτή τη φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών με ριζοσπαστικά μηνύματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά.

«Η κυβέρνηση συγχαίρει τον δόκτορα Ντένις Μουκουέγκε για την πολύ σημαντική εργασία που κάνει (για τις γυναίκες θύματα βιασμών) αν και συχνά έχουμε διαφωνίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λαμπέρτ Μέντε.

«Είχαμε συχνά διαφωνίες με τον Ντένις Μουκουέγκε, κάθε φορά που προσπαθούσε να πολιτικοποιήσει την εργασία του που είναι ωστόσο σημαντική από ανθρωπιστική άποψη. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι από την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ της εργασίας που έχει κάνει ένας συμπατριώτης μας», συνέχισε ο Μέντε.

Διάσημος σε όλο τον κόσμο για την περίθαλψη γυναικών θυμάτων βιασμού στις συγκρούσεις στο Κίβου, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, ο Μουκουέγκε προτίμησε να καλέσει τους συμπατριώτες του να «αγωνιστούν ειρηνικά» κατά του καθεστώτος του Ζοζέφ Καμπιλά, παρά να στοιχηματίσει για το αποτέλεσμα των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου, «οι οποίες γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι νοθευμένες» ανέφερε σε μήνυμα που απηύθυνε στις αρχές Ιουλίου.

Ο πρόεδρος Καμπιλά δεσμεύθηκε στις αρχές Αυγούστου να εγκαταλείψει την εξουσία ορίζοντας έναν υποψήφιο της παράταξής του για τις εκλογές.

Ο Μουκουέγκε «έκανε λάθος διατεινόμενος πως ο πρόεδρος Καμπιλά ήθελε τρίτη θητεία», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είναι αλάνθαστος αν και έχει αναγνωριστεί από την Ακαδημία Νόμπελ. Δεν είναι σε αυτόν το τομέα που του έδωσαν το Νόμπελ αλλά για τη βοήθεια που προσφέρει στις φτωχές γυναίκες μάρτυρές μας».

«Νομίζουμε πως στο ανθρωπιστικό επίπεδο αξίζει αυτή την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ, όμως για τα υπόλοιπα θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα στην ανάμιξη του ανθρωπισμού με την πολιτική», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 15:57