Το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο κατήγγειλε πως αμερικανικό αντιτορπιλικό εισήλθε στα κινεζικά χωρικά ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χωρίς προηγουμένως να του δοθεί άδεια, παραβιάζοντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση: «Στις 17 Ιανουαρίου, αμερικανικό αντιτορπιλικό εισήλθε στα κινεζικά χωρικά ύδατα 12 ναυτικά μίλια από το νησί Huangyan (γνωστό και ως Scarborough Shoal), χωρίς άδεια από τις κινεζικές αρχές. Το κινεζικό Ναυτικό, σύμφωνα με τον νόμο, έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο στο αμερικανικό σκάφος και εξέδωσε προειδοποίηση να αποχωρήσει από την περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει επίσης η κινεζική ανακοίνωση, «οι δραστηριότητες του αμερικανικού πολεμικού σκάφους υπονομεύουν τα δικαιώματα ασφάλειας της Κίνας και θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια των κινεζικών σκαφών και του προσωπικού που μεταφέρουν, επειδή δεν υπήρχαν σχέδια πλεύσης του σκάφους στην περιοχή».

Η περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι διαμφισβητούμενη και διεκδικείται από το Μπρουνέι, την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, καθώς πιστεύεται πως διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγές πηγές ενέργειας.

Η Κίνα διεκδικεί το 90% της θαλάσσιας περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες: «Sputniknews.com»

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης