Η Κίνα έχει σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόφαση να μην επεκτείνει τις απαλλαγές από τις κυρώσεις της για ορισμένες χώρες, μετέδωσε η «Wall Street Journal» επικαλούμενη πηγές από την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ραχίμ Ζάρε, ο οποίος είναι μέλος της οικονομικής επιτροπής του ιρανικού κοινοβουλίου, της Κίνας, της Ελλάδας, της Ινδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Τουρκίας (στις οποίες είχαν χορηγηθεί προηγουμένως απαλλαγές), αγόρασαν από το Ιράν συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Μάρτιο, αλλά έχουν σταματήσει έκτοτε τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμπίπτουν πραγματικά στις κυρώσεις» δήλωσε ο Ζαρέ, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Οκτώ από τους κορυφαίους πετρελαϊκούς πελάτες του Ιράν απέσπασαν απαλλαγές που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν προσωρινά ιρανικό πετρέλαιο. Τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν τις απαλλαγές από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο στο Ιράν, καθώς επιδιώκουν να φέρουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας στο μηδέν.

Η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι δεξαμενόπλοιο που ανήκε στην Κίνα φορτώθηκε από το τερματικό πετρελαίου στο νησί Kharg στο Ιράν στα μέσα Μαΐου, κίνηση που θεωρήθηκε ως η επανάληψη των αγορών αργού πετρελαίου από το Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το δεξαμενόπλοιο άραξε στη συνέχεια στην Ινδονησία και αυτήν τη στιγμή παραμένει στα ανοικτά των ακτών του Ιράν στον κόλπο του Ομάν, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τη ναυτιλιακή πηγή FleetMon.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στην ιρανική βιομηχανία πετρελαίου, δεδομένου ότι οι δεξαμενές στην ξηρά είναι γεμάτες, το σκάφος χρησιμοποιήθηκε μόνο για την αποθήκευση πετρελαίου.

Οι επιχειρηματίες στην Τεχεράνη σημείωσαν επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν αγόραζαν πλέον ιρανικό πετρέλαιο, έγραψε η εφημερίδα.

Πάντως, το Ιράν δεν έχει ακόμη χάσει την ελπίδα να επαναλάβει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα.

Ιρανός έμπορος, ο οποίος είχε παραδώσει το τελευταίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα πριν από δύο μήνες, δήλωσε ότι διαπραγματεύεται την πώληση άλλων δύο εκατομμυρίων βαρελιών σε κινεζικό μίνι – διυλιστήριο, αλλά επεσήμανε ότι δεν είχε λάβει ακόμη την έγκριση των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης