Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαίνεσε δημοσίως την Κίνα για την, όπως την αποκάλεσε ο οργανισμός, ταχεία απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Ευχαρίστησε επανειλημμένα την κινεζική κυβέρνηση που μοιράστηκε τον γενετικό χάρτη του ιού «αμέσως» και είπε ότι το έργο και η δέσμευσή της για διαφάνεια ήταν «πολύ εντυπωσιακά και ξεπερνά τα λόγια».

Όμως, στο παρασκήνιο, ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το Associated Press. Το πρακτορείο αποκαλύπτει πως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αρκετές ενοχλήσεις μεταξύ των αξιωματούχων του ΠΟΥ, επειδή δεν λάμβαναν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του φονικού ιού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις επιδοκιμασίες, η Κίνα στην πραγματικότητα καθυστέρησε να δώσει τον γενετικό χάρτη, ή το γονιδίωμα του ιού, για περισσότερο από μια εβδομάδα αφού τρία διαφορετικά εργαστήρια της κυβέρνησης είχαν αποκωδικοποιήσει πλήρως τις πληροφορίες. Οι αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την πληροφόρηση και τον ανταγωνισμό στο κινεζικό σύστημα δημόσιας υγείας ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με δεκάδες συνεντεύξεις και εσωτερικά έγγραφα.

Τα εργαστήρια της κινεζικής κυβέρνησης έδωσαν τις πληροφορίες για το γονιδίωμα μόνο αφού ένα άλλο εργαστήριο τις δημοσίευσε σε έναν ιστότοπο ιολόγων στις 11 Ιανουαρίου. Ακόμα και τότε, η Κίνα καθυστέρησε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη την παροχή στον ΠΟΥ λεπτομερών δεδομένων για ασθενείς και κρούσματα, σύμφωνα με καταγραφές εσωτερικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον οργανισμό υγείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επαινούσαν την Κίνα δημόσια επειδή ήθελαν να εκμαιεύσουν περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις που έχει στην κατοχή του το AP. Ιδιαιτέρως ωστόσο, διαμαρτυρήθηκαν σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Κίνα δεν μοιράστηκε αρκετά δεδομένα για να εκτιμηθεί το πόσο αποτελεσματικά διαδόθηκε ο ιός μεταξύ ανθρώπων ή τι κίνδυνο ενέχει για τον υπόλοιπο κόσμο, κοστίζοντας πολύτιμο χρόνο.

«Παίρνουμε πολύ ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρχοφ, που τώρα είναι τεχνική υπεύθυνη του ΠΟΥ για τον COVID-19, σε μια εσωτερική συνάντηση. «Προφανώς δεν αρκεί ο σωστός σχεδιασμός».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας τα δίνουν 15 λεπτά πριν εμφανιστούν στις κάμερες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα, Δρ. Gauden Galea, αναφερόμενος στην κρατική κεντρική τηλεόραση της Κίνας, σε μια άλλη συνάντηση.

Η ιστορία πίσω από την πρώιμη αντίδραση στον ιό έρχεται σε μια στιγμή που η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται υπό πολιορκία και έχει συμφωνήσει σε έναν ανεξάρτητο έλεγχο για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως. Αφού επανειλημμένα επαίνεσε την κινεζική απόκριση στα αρχικά στάδια της κρίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον ΠΟΥ τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυριζόμενος πως συνεργάζεται με την Κίνα για να κρύψει την έκταση της κρίσης του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκοψε τους δεσμούς με τον οργανισμό την Παρασκευή, θέτοντας σε κίνδυνο τα 450 εκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ δίνουν κάθε χρόνο.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για τους συνεχείς επαίνους στην Κίνα, ακόμη και όταν προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την απόκρυψη των έγκαιρων προειδοποιήσεων και πληροφοριών. Ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, επαίνεσε την Κίνα για τον «καθορισμό ενός νέου προτύπου για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας» με τα γρήγορα και επιθετικά της μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης