Πλήθος κόσμου και προσωπικοτήτων, από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της πολιτικής μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αποχαιρέτησε την ακτιβίστρια Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, η σορός της οποία είχε εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στον Κεντρικό Οίκο των Δημοσιογράφων, ενώ η κηδεία της θα γίνει στην Ουάσινγκτον όπως δήλωσε ο γιος της στο πρακτορείο «Moskva».
Εκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απότισαν φόρο τιμής στην διακεκριμένη ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπάγεται στην ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ, ο πρόεδρος της εταιρείας «Μεμόριαλ» Ρατσίνσκι, οι συνεργάτες της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα στην Ομάδα του Ελσίνκι και πρώην βουλευτές της Κρατικής Δούμας Ντμίτρι και Γκενάντι Φκουντκόφ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αλεξέι Κουντρίν και πολλοί άλλοι.

Η Αλεξέγιεβα πέθανε το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 91 ετών.

Απών ήταν ο γνωστός 77χρονος Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργάτης της Αλεξέγιεβα, Λεβ Πανομαριόφ, καθώς είχε καταδικαστεί πρόσφατα από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση 25 ημερών (εν συνεχεία η ποινή μετατράπηκε σε 16 ημέρες) για ανάρτηση –έκκληση στο Facebook, επειδή καλούσε Ρώσους πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση συμπαράστασης νεαρών που κατηγορούνται για εξτρεμιστική δράση, για την οποία δεν είχε δοθεί άδεια από τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιος της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα Μιχαήλ Αλεξέγιεφ δήλωσε ότι η κηδεία τη μητέρας του θα γίνει στην Ουάσιγκτον. «Στην Μόσχα έγινε ο αποχαιρετισμός, αλλά η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της εκκλησίας Σαιν Τζόν στην Ουάσιγκτον. Εκεί έχουν ταφεί η μητέρα της, ο σύζυγός της και μεγαλύτερος γιoς της. Την ακριβή ημερομηνία της κηδείας θα την συζητήσουμε πλέον στην Αμερική με τα παιδιά μου» δήλωσε ο Μιχαήλ Αλεξέγιεφ.

Η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, πρώην αντιφρονούσα της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στη σύγχρονη Ρωσία,. Υπήρξε πρόεδρος της Οργάνωσης Ελσίνκι της Μόσχας και ενεργό μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου.

Πηγές: ΑΠΕ,TASS, Interfax, newtimes

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης