Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Πόλης, Ιντσί (Ιnci), που στα Ελληνικά σημαίνει μαργαριτάρι, κατεβάζει ρολά μια για πάντα και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης όχι απλώς αντιδρούν, αλλά κλαίνε τον χαμό ενός καταστήματος που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της αγαπημένης τους πόλης.

Το Ιντσί ιδρύθηκε από τον Έλληνα της Πόλης Λουκά Ζυγορίδη το 1944 στην περιοχή Beyoğlu και από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του φημίζεται για την ποιότητα των γλυκών του, αλλά κυρίως για το προφιτερόλ του. Ο σημερινός του ιδιοκτήτης ονομάζεται Musa Ates και ανήκει στην «οικογένεια» των εργαζομένων στο ζαχαροπλαστείο από την ηλικία των 12!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος, όμως, είχε άλλα σχέδια για το ζαχαροπλαστείο και για αυτόν τον λόγο ζήτησε την εκκένωσή του, προκειμένου να το μετατρέψουν πιθανότατα σε κάτι άλλο, στο πλαίσιο του σχεδίου ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου Cercle d’Orient, στο οποίο στεγάζεται.

Οι κάτοικοι της πόλης αντιδρούν. Θεωρούν το ζαχαροπλαστείο σημείο συνάντησης, αλλά και πόλο έλξης για τους τουρίστες. Μάλιστα, η αντίδραση ορισμένων εξ αυτών είναι πολύ έντονη, καθώς στυλώνοντας τα πόδια δηλώνουν πως δεν το κουνούν από εκεί. Άλλοι πάλι κλαίνε για το τέλος μιας εποχής…

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης