Μετά από σχεδόν δύο μήνες έντονων διαδηλώσεων στο Ιράκ, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί υπερβολική ισχύ απέναντι στους διαδηλωτές και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.
Ακόμη και όταν ο αριθμός των νεκρών από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες αυξάνεται, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αδέλ Abdul Mahdi, διαβεβαιώνει τους παγκόσμιους και περιφερειακούς ηγέτες ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι υπό έλεγχο.

«Η κυβέρνηση – είπε- δεσμεύεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την προστασία των διαδηλωτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίσκεψή του στο Ιράκ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι ο Αμπντούλ Μαχντί «με διαβεβαίωσε ότι προσπαθεί να αποφύγει τη βία ή το είδος καταπίεσης που βλέπουμε να συμβαίνει, ακόμη και όταν μιλάμε για το Ιράν».

Κατά τη διάρκεια αρκετών τηλεφωνικών κλήσεων τις τελευταίες ημέρες, ο Αμπντούλ Μαχντί διαβεβαίωσε τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ, τον Εμίρη του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ-Αχμάντ Σαμπάχ και τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας Ομάρ Ραζάζ, ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύει τους διαδηλωτές και να αποφεύγει τη χρήση βίας εναντίον τους.
Κι όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με δακρυγόνα και σφαίρες στις πόλεις Najaf, Nasiriyah, Basra και Baghdad στις 25 Νοεμβρίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημοι πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν. Αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, στη Βασόρα και στο Νασιρίγια στις 24 Νοεμβρίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους διαδηλωτές, εκτιμάται ότι 400 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 14.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιρακινής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του υπουργείου Υγείας του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την καταστολή των διαδηλώσεων χωρίς ανάληψη ευθύνης, υπάρχουν άγνωστες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από άγνωστες πηγές και πυροβολούν τους  διαδηλωτές και απαγάγουν ηγέτες κινήσεων και ακτιβιστές.
 Στην Al-Monitor δημοσιεύθηκε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί παρέστη σεσυνάντηση στην Τεχεράνη στις 21 Νοεμβρίου με τον Φαλίχ αλ-Φαϊάντ, επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), τον Χάντι αλ-Αμίρι, επικεφαλής του οργανισμού Badr, τον Mohammad Hashimi, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού  και τον Javad Shahrestani, εκπρόσωπο του κορυφαίου Σιίτη κληρικού του Ιράκ Ali Sistani.

Σύμφωνα με μια πηγή που παρακολούθησε τη συνάντηση, ο Χαμενεΐ ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες, ακόμα και αν απαιτούν ακραία επίπεδα βίας.
«Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το Ιράκ και δεν θα επιτρέψει να μειώσει την επιρροή του στο Ιράκ», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Χαμενεΐ ζήτησε από τον Σιστανί να στείλει ένα μήνυμα στο Σιστανί, ζητώντας του να σταματήσει να υποστηρίζει και να προστατεύει τους διαδηλωτές.

Απαντώντας σε αυτό το μήνυμα, εκπρόσωπος του Σιστανί, ο Σεΐχ Αμπντούλ Μαχντί Καρμπαλάι, δήλωσε στο κήρυγμα της περασμένης Παρασκευής: «Ο αιματοχυσία θα ανατρέψει οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα και θα οδηγήσει στην αντικατάσταση της κυβέρνησης με  εντελώς νέα».

Από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράκ, το Ιράν και οι σύμμαχοί του – συμπεριλαμβανομένου του Fayadh και του Sheikh Qais Khazali, επικεφαλής του Asaib Ahl al-Haq – κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι συνδέονται και υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ιράν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει κατηγορίες ότι οι διαμαρτυρίες συνδέονται με το Κόμμα Μπάαθ. Στο ίδιο πνεύμα, οι θέσεις τους στο Facebook και στο Twitter μεταδίδουν τον φόβο ότι οι διαμαρτυρίες ανοίγουν το δρόμο για την άνοδο του Κόμματος Μπάαθ και του Ισλαμικού Κράτους.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι al-Ghad στις 24 Νοεμβρίου, το μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου Faiq Ali al-Sheikh δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας υψηλού επιπέδου συνάντησης ασφαλείας που παρακολούθησαν αρκετοί κορυφαίοι ηγέτες ασφαλείας όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να σταματήσουν, διότι οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους.

Είναι σαφές ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.

Αντ ‘αυτού, επεξεργάζεται σε εναλλακτικά σχέδια για να τερματίσει τις διαμαρτυρίες με ελάχιστες μεταρρυθμίσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ιράκ έκλεισε τα γραφεία 17 ιρακινών μέσων ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένων των al-Arabia Hadath, Dijla, Rashid, Fallujah, Hona Baghdad, al-Sharqia, al-Hurra και NRT – για να τα εμποδίσει να καλύψουν τις διαμαρτυρίες.

Με πληροφορίες από Al-Monitor     

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης