Το λεγόμενο Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθεται να κλείσει ο Ταγίπ Ερντογάν εάν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, με επίσημη δικαιολογία ότι θα κλείσουν κι άλλα έξι υπουργεία για μια «μικρότερη» και πιο «αποτελεσματική» κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), που αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, όλες οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Ε.Ε. θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια θέση αντιπροεδρίας της κυβέρνησης για να παρακολουθεί τις ενταξιακές διαδικασίες.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο αριθμός των Υπουργείων θα μειωθεί από 25 σήμερα σε 14 ή 15 για να μειωθεί ο «γραφειοκρατικός όγκος».
Ο Ερντογάν ίδρυσε το Υπουργείο Ε.Ε. το 2011 για να προσδώσει δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία, και για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες εντός του τουρκικής δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο, με τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και κράτη – μέλη όπως τη Γερμανία να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, και το άνοιγμα των κεφαλαίων να έχει βαλτώσει, η απόφαση της Άγκυρας πιθανότατα καταδεικνύει και το αδιέξοδο στις σχέσεις με την ΕΕ.

To άρθρο στην «hurriyetdailynews.com»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης