H κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι έτοιμη ν αρχίσει διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν, χωρίς προϋποθέσεις, για την σύνταξη νέου συντάγματος, αποκάλυψε Αφγανός αξιωματούχος, στο περιθώριο της διάσκεψης στην Μόσχα.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ehsan Taheri, εκπρόσωπος Τύπου για το Ειρηνευτικό Συμβούλιο της χώρας του (High Peace Council -HPC), σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβούλιο είχε δημιουργηθεί το 2010 από τον τότε πρόεδρο Hamid Karzai, για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν. Αλλά ακόμη και σήμερα εκφράζονται ελπίδες ότι «η ειρηνευτική διαδικασία πρόκειται σύντομα να αρχίσει, πιθανότατα μέσα στον ερχόμενο χρόνο».

«Γι΄ αυτούς τους λόγους η Καμπούλ είναι έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον του Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Taheri, ο οποίος υποστήριξε πως «τώρα θα πρέπει να απαντήσουν οι Ταλιμπάν, αν είναι έτοιμοι για απευθείας συνομιλίες».

Ως τώρα οι Ταλιμπάν, είχαν απορρίψει κάθε κυβερνητική πρόταση για συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι θα συνομιλήσουν μόνον με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, για πρώτη φορά έστειλαν αντιπροσωπεία στην διάσκεψη που έγινε στη Μόσχα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Διάσκεψη που τόσο η τωρινή κυβέρνηση Ghani στην Καμπούλ, όσο και δυτικοί αξιωματούχοι είδαν με καχυποψία, θεωρώντας πως αποτελεί ρωσική απόπειρα να προωθήσει με βάση τα συμφέροντά της την ειρηνευτική διαδικασία.

Η διάσκεψη στη Μόσχα σήμανε την πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν έκαναν δημόσια εμφάνιση στην διεθνή αρένα, μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία στην Καμπούλ από την αμερικανο-ΝΑΤΟίκή εισβολή του 2001.

 Μέλη του Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν στη Μόσχα

 «Η ατμόσφαιρα στην διάσκεψη ήταν πολύ φιλική και η αντιπροσωπεία της Καμπούλ καθόταν με άνεση μπροστά στην αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο Taheri στη συνέντευξή του στο RIA Novosti.

«Οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, με τις αμερικανικές μπότες στο έδαφός του, δεν είναι δυνατή», δήλωναν οι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν στη διάσκεψη της Μόσχας, προσθέτοντας πως η παρούσα κυβέρνηση στην Καμπούλ είναι μαριονέτα των ΗΠΑ». O αντιπρόεδρος του αφγανικού ειρηνευτικού Συμβουλίου Hajji Din Mohammad, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Sher Mohammad Abbas Stanikzai στις 9 Νοεμβρίου στη Μόσχα (REUTERS) .


«Δεν θα ανεχθούμε την παρουσία έστω κι ενός Αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν», δήλωνε στη Μόσχα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν Sher Mohammad Abbas Stanikzai προσθέτοντας πως “στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην 17χρονη εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Αποκάλυψε ακόμη πως Ταλιμπάν και ΗΠΑ έχουν αρχίσει ήδη μυστικές άμεσες συνομιλίες, κάτι που χαρακτήρισε «θετική ένδειξη».

Ο Zalmay Khalilzad, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την αφγανική συμφιλίωση, δήλωσε πρόσφατα στο Reuters πως, όπως ελπίζει, «η ειρηνευτική συμφωνία θα επιτευχθεί πριν τις 20 Απριλίου του επομένου χρόνου, οπότε στη χώρα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές».

Παρά την αμερικανική πολεμική προσπάθεια σχεδόν δύο δεκαετιών να κατανικήσει το κίνημα των Ταλιμπάν, όλα δείχνουν πως έχει και πάλι ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει ακόμη περί τις 15.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, επίσημα σε «συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο» για τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, υποστηρίζει πως ελέγχει το 57% της χώρας, ενώ πρόσφατη βρετανική μελέτη υποστηρίζει πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν και δραστηριοποιούνται στο 70%.

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί στρατιωτικά και η ειρήνευση θα επιτευχθεί μόνον με πολιτική επίλυση του προβλήματος, μετά από συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», είχε δηλώσει στο NBC News ο στρατιωτικός διοικητής των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα στρατηγός Austin Scott Miller.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης