Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ (CDU) προέτρεψε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της να υποστηρίξει το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση των βουλευτών τoυ Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) στο Βερολίνο, η καγκελάριος τούς ζήτησε την «καλοπροαίρετη συγκατάθεση» στην κοινή της πρωτοβουλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανέφεραν κύκλοι των συμμετασχόντων στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η καγκελάριος είπε επί λέξει ότι «το σχεδιαζόμενο ταμείο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι όχι μόνο σωστό, αλλά και στρατηγικά απαραίτητο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση, πολλοί βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση — ακόμη και εκείνοι οι οποίοι είχαν επικρίνει την ακριβή βοήθεια -επί παραδείγματι- προς την Ελλάδα. «Κρίσιμες ερωτήσεις» σχετικά με τη γερμανική ευθύνη για τα δάνεια με τα οποία θα δημιουργηθεί το Ταμείο ετέθησαν. «Το ζήτημα της ευθύνης αποτελεί ακόμα ένα αγκάθι στο μάτι πολλών βουλευτών», όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά την συζήτηση, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες, τέθηκε επίσης το ερώτημα εάν η ενίσχυση θα έπρεπε να καταβληθεί ως δάνειο αντί των σχεδιαζόμενων επιχορηγήσεων. Ωστόσο, υπήρξε ευρεία συμφωνία στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού – μόνο το πώς αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης.

Η Μέρκελ επιχειρηματολόγησε επίσης γεωπολιτικά: Η πανδημία «θα ανακατέψει την τράπουλα στον κόσμο», είπε, σύμφωνα με τους συμμετάσχοντες. «Η σχέση ισχύος μεταξύ Κίνας, Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ θα εξισορροπηθεί εκ νέου. Είναι επίσης προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας να παραμείνει ισχυρή η Ευρώπη», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το σχέδιο της Μέρκελ και του Μακρόν είναι να τεθούν τα επόμενα χρόνια στη διάθεση των χωρών που επλήγησαν από τον κορονοϊό επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ στους «τομείς και τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο». Για το σκοπό αυτό, θα δοθεί η άδεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές «για λογαριασμό της ΕΕ».

Πηγή: AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης