Η στιγμή που ένας καμικάζι από αυτούς που αιματοκύλισαν την Κυριακή τη Σρι Λάνκα εισέρχεται στην εκκλησία St. Sebastian, φορώντας ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, καταγράφτηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Το στιγμιότυπο δόθηκε στη δημοσιότητα από το ινδικό κανάλι TV9, ενώ συνολικά από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 321 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος πιστών βρίσκεται σε ουρά μπροστά του, καθώς αυτός περιμένει έξω από τον ναό, ανήμερα του Πάσχα των καθολικών.

Την ίδια ώρα, επιζήσαντες από τη μία από τις εκκλησίες όπου σημειώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις περιέγραψαν τον έναν από τους βομβιστές, ο οποίος με υποδειγματική ψυχραιμία πέρασε μπροστά από τους πιστούς και μάλιστα χάιδεψε κι ένα παιδάκι στο κεφάλι λίγα λεπτά πριν ανατιναχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους επιζήσαντες ανέφερε ότι είδε έναν «πολύ νεαρό άνδρα» να περνά μπροστά από την οικογένειά του.

«Στο τέλος της Λειτουργίας είδαμε έναν νεαρό να μπαίνει στην εκκλησία με ένα βαρύ σακίδιο. Άγγιξε στο κεφάλι την εγγονή μου περνώντας δίπλα. Ήταν ο βομβιστής» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας βρίσκεται η τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ), ενώ οι Αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της NTJ με ξένες οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 40 ύποπτοι. Ανάμεσά τους ένας οδηγός φορτηγού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους καμικάζι αυτοκτονίας, και ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, όπου διέμεναν κάποιοι από τους βομβιστές.

Οι έξι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις εκκλησίες και ισάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία αποτελούν το πιο θανατηφόρο μέχρι σήμερα χτύπημα στην ιστορία της Σρι Λάνκα.

«Αντίποινα» για την επίθεση σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας

«Αντίποινα» για την επίθεση στα τζαμιά του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας ήταν οι επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας.

Στις 15 Μαρτίου ο ακροδεξιός Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε σε δύο τζαμιά της πόλης Κράιστσερτς και πυροβολώντας αδιακρίτως σκότωσε 50 μουσουλμάνους.

Την περασμένη Κυριακή, 21 Απριλίου, επτά βομβιστές αυτοκτονίας προκάλεσαν έξι εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα Κολόμπο, σκοτώνοντας 321 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Ο αναπληρωτής υπουργός της Σρι Λάνκα ανέφερε πως οι προκαταρκτικές έρευνες για τις επιθέσεις δείχνουν πως πρόκειται για αντίποινα του Κράιστσερτς, αν και ο αντίλογος υποστηρίζει πως τα «χτυπήματα» στη Σρι Λάνκα πιθανότατα χρειάστηκαν πολλούς μήνες προετοιμασίας κι όχι μόλις 40 μέρες.

Με πληροφορίες από Metro

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης