Ένα από τα πιο αποκρουστικά πολιτικά λάθη είναι η υποκρισία. Οι πολιτικοί λένε ένα πράγμα και μετά κάνουν το αντίθετο. Αυτό αφήνει άσχημη γεύση και φέρνει τη δημόσια ζωή σε αναστάτωση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ είναι ένα παράδειγμα. Την Κυριακή έδειξε ένα απαίσιο παράδειγμα της διπλής συναλλαγής του Raab. Είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. «Ένα ισχυρό και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, «είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θαυμάσιες λέξεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Καθώς όμως ο Raab μίλησε για ελευθερία του λόγου, ο συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο Oliver Dowden ηγήθηκε της τελευταίας κυβερνητικής επίθεσης στο BBC.

Απειλώντας τα μέσα

Ο Dowden έστειλε επιστολή στον γενικό διευθυντή του BBC Tony Hall που διαμαρτύρεται για το ντοκιμαντέρ Panorama της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο αποκάλυψε έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) και εξέφρασε την ανησυχία ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πεθάνουν από τον ιό Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την κυβέρνησή του να απειλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε τίποτα να πει για την απομάκρυνση από την Αίγυπτο ενός δημοσιογράφου της Guardian τον Μάρτιο επειδή είχε μεταδώσει επιστημονική μελέτη που ανέφερε ότι η χώρα ήταν πιθανό να έχει πολλές περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού από όσες έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Έχουμε ζητήσει από την Αίγυπτο να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν την υπόθεση στις αιγυπτιακές αρχές».

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε τίποτα να πει για τη ζοφερή έκθεση της Αμνηστίας χθες που αποκαλύπτει ότι Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι μπαίνουν στη φυλακή και κατηγορούνται για τρομοκρατία για την αναφορά ιστοριών που ενοχλούν το καθεστώς του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «παραμένει προσηλωμένο στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης» κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια. Τίποτα δεν δείχνει το κενό αυτών των αξιώσεων περισσότερο από το χειρισμό της υπόθεσης Julian Assange από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η αλήθεια

Ο ιδρυτής του Wikileaks συνεχίζει να σαπίζει στη φυλακή του Belmarsh καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν την έκδοσή του με καταγγελίες κατασκοπείας. Αν υπήρχε μια ουγγιά ειλικρίνειας στον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών ότι είναι υποστηρικτής της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, θα είχε αντισταθεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να πάρουν τα χέρια τους τον Assange.

 Όπως επεσήμανε η Human Rights Watch, οι βρετανικές αρχές έχουν την εξουσία να αποτρέψουν οποιαδήποτε αμερικανική δίωξη να διαβρώσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η Βρετανία μέχρι στιγμής -τουλάχιστον- δεν έδειξε όρεξη να ασκήσει αυτή τη δύναμη. Δυστυχώς για τον Raab, το πραγματικό έγκλημα του Assange είναι η δημοσιογραφία.

Η Σαουδική Αραβία, Βρετανός σύμμαχος, φυλάκισε 26 δημοσιογράφους μόνο πέρυσι. Είχε κάτι να πει γι’ αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανία έχει πέσει στην 35η από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Reporters Without Borders 2020. (Reporters Without Borders’ 2020 World Freedom Index).

Για παράδειγμα, χάρη στον Assange γνωρίζουμε τώρα για πολλές παραβιάσεις όπως: Βρετανική ανταλλαγή ψήφων με τη Σαουδική Αραβία για να διασφαλιστεί ότι και τα δύο κράτη θα εκλέγονταν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2013. Tους δεσμούς μεταξύ του φασιστικού βρετανικού εθνικού κόμματος και των μελών της αστυνομίας και του στρατού, τις τρομακτικές λεπτομέρειες των αμάχων που σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και τόσων άλλων…

Το περιοδικό  Vanity Fair χαρακτήρισε την κυκλοφορία των δημοσιευμάτων του Assange «από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες των τελευταίων τριάντα ετών». Και έτσι ήταν. Αυτό δεν ήταν κατασκοπεία, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ. Ήταν δημοσιογραφία.
 
“Information Clearing House” – «Middle East Eye»
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης