Παρά την αυξανόμενη ένδειξη «ψεύτικων ειδήσεων» στις ΗΠΑ, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι σχετικά νέα φαινόμενα.

Στη δεκαετία του 1950, ο ιστορικός Richard Hofstadter έγραψε στο The Paranoid Style of American Politics για συνωμοτική σκέψη στην αμερικανική ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του McCarthyism, του πνιγμού από τη φθορίωση του νερού και των άγριων ιστοριών για τους Illuminati και τους Free Mason που κυριαρχούσαν κρυφά στην αμερικανική πολιτική και κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αμερικανοί βιώνουν τώρα μια νέα εποχή συνωμοσίας και ψεύτικων ειδήσεων μέσω της άνοδος του κινήματος «QAnon» και άλλων παρανοϊκών ισχυρισμών ότι ο Covid-19 είναι φάρσα της ελίτ και ότι δημιουργήθηκε κρυφά από ισχυρούς ανθρώπους στις σκιές.

Η δημοσκόπηση του Pew Research Center από τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί -47%- έχουν διαβάσει ή ακούσει για τη συνωμοσία QAnon, η οποία ισχυρίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και τα μέσα ενημέρωσης συντονίζουν κρυφά ένα κανιβαλιστικό δακτύλιο σατανικής παιδεραστίας και ότι μόνο ο Donald Trump και ένας από τους συμμάχους του, που είναι ενσωματωμένοι στο «βαθύ κράτος», στέκονται στο δρόμο τους.

Οι καλύτερες θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτές που δεν υποστηρίζονται εντελώς από γεγονότα ή στοιχεία, όπως το QAnon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποτιθέμενος σύμμαχος του Τραμπ – Q – φαίνεται να μην είναι καν κυβερνητικός υπάλληλος και ούτε κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, ο Jim Watkins – ο οποίος φέρεται να διαχειρίζεται τους κύριους λογαριασμούς QAnon στο 8Chan, ζει στη Μανίλα. Και μερικοί πιστεύουν ότι το 8Chan χρησιμεύει ως χώρος για τη διάδοση παιδικής πορνογραφίας.

Τέλος, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος υποτίθεται ότι ηγείται της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας, έχει ξεφύγει από την προσπάθειά του να ταυτιστεί με τη Ghislaine Maxwell.

Εκτός του QAnon, ο αμερικανικός πολιτικός λόγος για τον Covid-19 έχει επίσης μολυνθεί με διάφορες ψευδείς και συνωμοτικές αξιώσεις. Αυτή η παραπληροφόρηση τροφοδοτείται κυρίως, όχι από την κύρια κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά από αμφισβητήσιμους παράγοντες που λειτουργούν σε χώρους κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook και το Twitter, μεταξύ άλλων.

Για να εντοπίσουμε τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάδοση παραπληροφόρησης, υπάρχουν δύο πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις από το Κέντρο Ερευνών Pew -από τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2020- που σχετίζονται με διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και συνωμοτικής σκέψης όσον αφορά στον Covid- 19.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης