Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άτυπη σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας, συζήτησαν τρόπους διασφάλισης για την στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ναυλώνουν πλοία για τη διάσωση προσφύγων, εν μέσω ανησυχιών ότι κάποιες οργανώσεις ενθαρρύνουν μετανάστες να επιχειρήσουν τον διάπλου προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ εκφράζουν φόβους ότι ΜΚΟ που συντονίζουν επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών ενθαρρύνουν μετανάστες να διασχίσουν την Μεσόγειο με ακατάλληλες φουσκωτές λέμβους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, με την ελπίδα να τους παραλάβουν πλοία και να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Ταλίν, οι υπουργοί Εσωτερικών γνωστοποίησαν ότι η κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο και η πίεση που ασκείται ως αποτέλεσμα αυτής στην Ιταλία εγείρει μεγάλη ανησυχία σε όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε με ανακοίνωσή της η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες διάσωσης της λιβυκής ακτοφυλακής, να εντείνουν τις απελάσεις των προσφύγων και μεταναστών των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου και να χρηματοδοτήσουν αφρικανικές χώρες, από τις οποίες ξεκινούν πολλοί πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΜΚΟ διεξάγουν περίπου το 34% των επιχειρήσεων διάσωσης και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να συνεργάζονται στενότερα με τις λιμενικές αρχές της Λιβύης στα χωρικά της ύδατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μινίτι τόνισε ότι η Ιταλία συντάσσει ταχέως «έναν κώδικα δεοντολογίας» και πρόταση 11 σημείων αυτού δόθηκε πριν την σημερινή συνάντηση των υπουργών.

Η οργάνωση Oxfam έχει εκφράσει την ανησυχία της τονίζοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ «θα συμβάλουν στην επιδείνωση των δεινών» προσφύγων και μεταναστών.

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση στην Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης των νότιων συνόρων της Λιβύης για την αποθάρρυνση των μεταναστών από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

«Πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες να εισέρχονται στην Λιβύη και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται ακόμη νοτιότερα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τους παράνομους διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες προς την Ιταλία «το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο».

Τουλάχιστον 360.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το 2016 στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και ακόμη περίπου 100.000 πρόσφυγες από τις αρχές του χρόνου. Τουλάχιστον 85.000 από αυτούς κατέληξαν στην Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης