Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός ομόλογός του Έλι Κοέν επανέλαβαν χθες Πέμπτη «τη σημασία» των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από μια δημόσια διαφωνία μεταξύ των δύο εταίρων.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να πάρει πίσω το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιό του για τη δικαστική μεταρρύθμιση. «Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό τον δρόμο», είχε τονίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα, οι αποφάσεις της οποίας απορρέουν από τον λαό της και δεν εξαρτώνται από τις πιέσεις από το εξωτερικό, ακόμη κι όταν αυτές προέρχονται από τον καλύτερο φίλο του», αντέδρασε ο Νετανιάχου.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Κοέν και ο Μπλίνκεν «επανέλαβαν τη σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Βένταν Πατέλ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ προς ένα παλαιστινιακό κράτος, κάτι που όμως απορρίπτει η πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που οξύνουν τις εντάσεις», πρόσθεσε ο Πατέλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης