Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά το Αφγανιστάν, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) λίγο πριν την έναρξη μιας διάσκεψης δωρητών στη Γενεύη, καθώς η βία στη χώρα αυξάνεται, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα και η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων επίκειται.

«Το μέλλον εκατομμυρίων Αφγανών εξαρτάται τόσο από την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όσο και από τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της ανάπτυξης της χώρας», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι έπειτα από μια πενθήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκράντι εξέφρασε επίσης την ελπίδα η διάσκεψη των δωρητών, που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη και θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτύου, «να αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί αυτή η δέσμευση με συγκεκριμένο και μακροπρόθεσμο τρόπο».

Στη διάσκεψη αναμένεται να οριστούν κοινοί στόχοι ανάπτυξης και οι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση για την περίοδο 2021 της αφγανικής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γκράντι υπογράμμισε επίσης ότι είναι άμεση ανάγκη να ολοκληρωθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν. Οι συνομιλίες αυτές έχουν περιέλθει σε τέλμα, ενώ η ανακοίνωση των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα περί άμεσης αποχώρησης ενός μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αποσταθεροποίησε ακόμα περισσότερο την Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια συμφωνία «είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η σύγκρουση η οποία καταστρέφει όχι μόνο ζωές, αλλά παραμένει η βασική αιτία των αναγκαστικών εκτοπισμών», υπογράμμισε η UNHCR σε ανακοίνωσή της, φροντίζοντας ωστόσο να επισημάνει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει «πραγματικά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και ανδρών του Αφγανιστάν».

Ένας από τους φόβους από μια ενδεχόμενη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία είναι ότι θα εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς το οποίο θα στερεί ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Γκράντι ζήτησε επίσης να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις, την ώρα που η βία δεν σταματά να αυξάνεται. Το Σάββατο ρουκέτες έπληξαν την Καμπούλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 51. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εξαπολύθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Γκράντι στο Αφγανιστάν.

Στη διάρκεια του 2020 περίπου 300.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία. Οι ανάγκες τους σε βοήθεια προστίθενται σε αυτές των τριών εκατομμυρίων εκτοπισμένων και των εκατομμυρίων Αφγανών που στερούνται μέσων επιβίωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Γκράντι επανέλαβε εξάλλου τη δέσμευση της υπηρεσίας του προς τα 2,4 εκατομμύρια Αφγανών οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα ουσιαστικά από το 1979 και την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης