Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να περισταλούν οι αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό μπορεί να κάνει κακό στους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τη βία και τις διώξεις και οι οποίοι δικαιούνται διεθνή προστασία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε προχθές Τετάρτη ότι ο κανόνας της κυβέρνησης Τραμπ, που απαιτεί από τους περισσότερους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία να υποβάλουν πρώτα αιτήματα σε ασφαλείς τρίτες χώρες από τις οποίες πέρασαν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, μπορεί να εφαρμοστεί ενόσω εξετάζονται στα δικαστήρια οι προσφυγές που αμφισβητούν το κατά πόσον είναι σύννομος ή αντίκειται προς το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πλήρεις διαδικασίες ασύλου και διεθνή προστασία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Αντρέι Μάετσιτς, «Λυπούμαστε για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή [του νέου κανόνα] στους αιτούντες άσυλο. Επαναλαμβάνουμε πως κάθε άνθρωπος ο οποίος φεύγει για να γλυτώσει από τη βία ή τις διώξεις πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε πλήρεις και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και διεθνή προστασία», δήλωσε ο Μάετσιτς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί για την τύχη Κεντροαμερικανών, περιλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, που βρίσκονται εν κινήσει και χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο», είπε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι να ταυτοποιούνται γρήγορα και να έχουν την ασφάλεια και τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να αιτηθούν άσυλο», είπε ο Μάετσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κανονισμός και η πολιτική παραβιάζουν τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, την οποία έχουν επικυρώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάετσιτς είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με την ουσία της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, εν αναμονή της ετυμηγορίας κατώτερων δικαστηρίων.

«Άρα θα ήταν πρόωρο να κάνουμε εικασίες», είπε.

Η μεξικανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική φοβούνται ότι θα απελαθούν στις βίαιες πατρίδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει την πόρτα σε αιτούντες άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και μελλοντικοί αιτούντες άσυλο συγκεντρώνονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Λίγο πάνω από 36.5000 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων, παραμένουν στο Μεξικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

«Αλλά βέβαια δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς είναι επίσημα αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης