Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια στον πλοίαρχο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικής διαμάχης.

Ο Brian Hook, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν, έστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον καπετάνιο του Adrian Darya 1, για να το οδηγήσει κάπου όπου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το καταλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο θεωρείται ύποπτο ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και κρατήθηκε προσωρινά από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γιβραλτάρ τον Ιούλιο.

Απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα, αφού το Ιράν έδωσε διαβεβαιώσεις σχετικά με τον προορισμό του.

Η αμερικανική υπηρεσία δικαιοσύνης, η οποία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την απελευθέρωση, εξέδωσε κατόπιν ένταλμα για να καταλάβουν οι αμερικανικές Αρχές το δεξαμενόπλοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες αιτήσεις σε αρκετούς πλοιοκτήτες πλοίων καθώς και σε ναυτιλιακές εταιρείες» δήλωσε εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι ΗΠΑ έθεσαν στη μαύρη λίστα το πετρελαιοφόρο την περασμένη Παρασκευή. Δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το πλοίο είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου προς όφελος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν – ενός κλάδου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τι έλεγαν τα emails;

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο κ. Hook έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Ιρανό καπετάνιο του Adrian Darya 1, Akhilesh Kumar, προτού επιβάλει κυρώσεις στο πλοίο.

«Γράφω με καλά μηνύματα» ανέφερε το email. Η κυβέρνηση Trump ήταν πρόθυμη να πληρώσει τον καπετάνιο αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να πάρει το πλοίο.

Ο Hook δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «συνεργάζεται στενά με τη ναυτιλιακή κοινότητα για να διαταράξει και να αποτρέψει τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου». Ο καπετάνιος Kumar αγνόησε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ΗΠΑ, τότε, επέβαλαν κυρώσεις σε αυτόν προσωπικά όταν κατέγραψαν στη μαύρη λίστα το Adrian Darya 1. Μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «άμεση δωροδοκία».

*Πληροφορίες από ΒΒC

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης