Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει σύντομα, ίσως και αυτήν την εβδομάδα, την πώληση δύο φρεγατών με κατευθυνόμενα βλήματα στην Ταϊβάν, ανέφεραν πηγές του αμερικανικού κογκρέσου τη Δευτέρα, παρά την αντίθεση της Κίνας στην συμφωνία.

Θα είναι η πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες πωλούν εξοπλισμό στην Ταϊβάν, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει καθυστερήσει τέτοιου είδους συμφωνία σε σχεδόν σαράντα χρόνια. Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα της ψήφισης από το Κογκρέσο ενός νόμου (Νόμος Ναυτικής Μεταφοράς) τον Δεκέμβριο του 2014, που επιτρέπει την πώληση μέχρι και τεσσάρων φρεγατών Perry στην Ταϊβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ταϊβάν έχει κάνει γνωστό ότι θα καταβάλει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (176 εκ. δολάρια) για τα δύο πλοία και ότι θα αξιολογήσει τις ανάγκες της πριν πάρει απόφαση για τις άλλες δύο φρεγάτες.

Σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του Κογκρέσου, η διαδικασία πώλησης καθυστέρησε λόγω της επιθυμίας της κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερή τη σχέση της με την Κίνα, σημαντικό οικονομικό συνεργάτη των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον Νόμο της Ναυτικής Υποστήριξης της Ταϊβάν, με τον οποίο ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υποβάλλει στο Κογκρέσο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των πλοίων. Μέλη και των δύο κομμάτων, Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού, έχουν καλέσει για περισσότερες πωλήσεις στην Ταϊβάν, παρά την πολιτική ευαισθησία της Κίνας στο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα «εκδηλώνει την σθεναρή αντίθεσή της σε όλες τις πωλήσεις εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν».

Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να πουλά εξοπλισμό στην Ταϊβάν για να αποφύγει να ζημιώσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και να διαταράξει την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων» μεταξύ των δύο ασιατικών κρατών.

Το Πεκίνο είχε εκφράσει τον θυμό του κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου πέρσι, αλλά οι πωλήσεις εξοπλισμού στην Ταϊβάν δεν έχουν προς το παρόν προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στις σχέσεις της Κίνας με την Ουάσιγκτον ή την Ταϊπέι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης