Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γενεύη ότι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουν ότι θα συμβάλλει να υπάρξει ειρήνευση στη Συρία και να μειωθούν τα δεινά του συριακού λαού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταβάλλει επιπρόσθετη προσπάθεια διότι πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει πίεση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να προσέλθει στο τραπέζι και να συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι πολυμερείς προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καρποφορήσουν.

Ανακοινώνουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει πως τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ανέφερε ο Τζον Κέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι ότι η Συρία δεν θα βομβαρδίζει από αέρος σε περιοχές που συμφωνήθηκαν και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση.

Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με «βαρέλια με εκρηκτικά» και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης.

Κατά τον Κέρι, εάν υπάρξει μια περίοδος μείωσης της βίας, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και θα αρχίσουν από αέρος πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Η καταδίωξη του Μετώπου Υποστήριξης είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κέρι: «πρέπει να καταδιώξουμε αυτούς τους τρομοκράτες» με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο, είπε.

Ο Κέρι τόνισε πως Ουάσινγκτον και Μόσχα καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να δεσμευθούν σε μια κατάπαυση του πυρός η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δύση του ηλίου τη 12η Σεπτεμβρίου.

Κατά τον αμερικανό ΥΠΕΞ, πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δρόμο Καστέλο στο Χαλέπι.

Ακόμη, ο Κέρι ανέφερε ότι επτά ημέρες μετά την έναρξη της αναστολής των εχθροπραξιών τη 12η Σεπτεμβρίου, και εάν τηρείται, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συστήσουν ένα κοινό κέντρο για να πολεμήσουν μαζί το Μέτωπο Υποστήριξης και το isis.

Ο Κέρι είπε πως οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους με κάθε δυνατό τρόπο από το Μέτωπο Υποστήριξης και το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, συμπλήρωσε ο Κέρι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα διευκολύνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Παρά την πολυπλοκότητα του συριακού πολέμου, υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Το νέο σχέδιο πάντως σηματοδοτεί μια ευκαιρία και τίποτε περισσότερο από αυτό έως ότου εφαρμοστεί, πρόσθεσε ο Τζον Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν.

Η Ρωσία έχει προετοιμάσει ένα πακέτο εγγράφων το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την επέκταση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, ένα κοινό κέντρο πληροφοριών θα επιτρέψει να διαχωρίζονται οι τρομοκράτες από την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και να διεξάγονται κοινά πλήγματα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εναντίον των τρομοκρατών.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν θα δημοσιοποιηθούν ακόμη, για να μην χρησιμοποιηθούν ώστε να υπονομευθεί η εφαρμογή της πρωτοβουλίας.

Από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, συνέχισε, οι δύο χώρες είναι πεπεισμένες ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ώστε να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, παίρνοντας τον λόγο μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης