Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε σθεναρά την «άφρονα και αποτρόπαιη» επίθεση εναντίον ενός σουνιτικού τεμένους στο Ιράκ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της προς όλους τους Ιρακινούς ηγέτες να αγωνιστούν μαζί εναντίον του εξτρεμισμού των ισλαμιστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σιίτες παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ μέσα σε ένα σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 20. Η επίθεση εγείρει τον κίνδυνο να υπονομευτούν οι προσπάθειες των αρχών του Ιράκ να συστρατευθούν οι σουνίτες στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε την «επείγουσα ανάγκη οι Ιρακινοί ηγέτες από το σύνολο του πολιτικού φάσματος να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να συμβάλουν να ενωθεί η χώρα εναντίον όλων των εξτρεμιστικών βίαιων οργανώσεων».

«Επιπλέον», επέμεινε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, «καλούμε όλους τους Ιρακινούς ηγέτες να ολοκληρώσουν την διαδικασία σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Σύνταγμα, και να ενωθούν εναντίον όλων των βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων».

Τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον του σιίτη πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, και τάχθηκε υπέρ του διαδόχου του, του Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, τον οποίο καλεί να ενώσει το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικριτές του Μάλικι, εντός και εκτός Ιράκ, του επιρρίπτουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το χάος το οποίο επικρατεί στη χώρα αλλά και την ενίσχυση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, καθώς άσκησε μια πολιτική περιθωριοποίησης των σουνιτών και κυβέρνησε με αυταρχισμό, όπως σημειώνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης