Η Ουάσινγκτον καταδίκασε έντονα σήμερα την έκθεση του ΟΗΕ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας αμερικανικής επιδρομής τον Ιανουάριο στο Ιράκ.

«Χρειάζεται ένα είδους πνευματικής ανεντιμότητας για την έκδοση μιας έκθεσης που καταδικάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή ενήργησαν προς δική τους υπεράσπιση, ενώ εξωραΐζει το διαβόητο γνωστό παρελθόν του στρατηγού Σουλεϊμανί, ενός από τους χειρότερους τρομοκράτες του κόσμου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η προκατειλημμένη και ανιαρή έκθεση υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβλέποντας τρομοκράτες και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς αποχώρησαν», από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Σε έκθεση που εστάλη χθες από τον ΟΗΕ στα μέσα ενημέρωσης, η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπό το φως των αποδείξεων που έχουν παράσχει μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στοχοποίηση του στρατηγού Σουλεϊμανί και ο θάνατος αυτών που τον συνόδευαν αποτελούν αυθαίρετη δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει η Καλαμάρ στην έκθεσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, την έκθεσή της σ’ αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

«Αρχιτέκτονας» της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, ο ισχυρός στρατηγός Σουλεϊμανί, ο οποίος διοικούσε τον κλάδο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, επικεφαλής φιλοϊρανών παραστρατιωτικών στη χώρα αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τον φόνο του Σουλεϊμανί, είχε διαβεβαιώσει εκ των υστέρων πως αυτός ο τελευταίος, τον οποίο χαρακτήρισε «υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτη» στον κόσμο, προετοίμαζε «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.

Στην έκθεσή της, η Καλαμάρ απορρίπτει το επιχείρημα του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν κατέδειξαν ότι ο στρατηγός «αντιπροσώπευε μια επικείμενη απειλή», ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν για να τον πλήξουν και ότι δεν ήταν σε θέση να ζητήσουν «την άδεια» από την ιρακινή κυβέρνηση για να τον σκοτώσουν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης