Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από μια σημαντική συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών αργότερα αυτή την εβδομάδα, αρνήθηκαν σήμερα τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι σχεδιάζουν επίσης να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη δοκιμή πυρηνικών όπλων.

Ρώσος αντιπρόσωπος δήλωσε στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη πως η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT), με το πρόσχημα ότι η Μόσχα την παραβίασε πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φαίνεται πως μέσω προπαγάνδας για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμόρφωση της Ρωσίας υπάρχουν προσπάθειες να προετοιμαστεί η διεθνής κοινή γνώμη για μια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη CTBT και στη συνέχεια να κατηγορηθεί και πάλι η Ρωσία για όλα», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής αντιπρόσωπος στη Γενεύη, Αντρέι Μπελούσοφ, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.

Η Ουάσινγκτον αποκάλεσε τον υπαινιγμό «πονηρή, σοβιετικού τύπου προπαγάνδα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη CTBT. Συμμορφώνονται με την απαγόρευση πυρηνικών εκρήξεων τηρώντας ένα μονομερές μορατόριο στις δοκιμές, τις οποίες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι θα συνεχίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπελούσοφ έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ημέρες πριν από τη λήξη μιας προθεσμίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια άλλη συμφωνία για τα πυρηνικά, τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης