Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε Ρώσους κατασκόπους και χάκερ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, 07:20
Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε Ρώσους κατασκόπους και χάκερ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες την Τετάρτη σε δύο Ρώσους πράκτορες και δύο εγκληματίες χάκερ για την οργάνωση -το 2014- της υποκλοπής 500 εκατομμυρίων λογαριασμών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Yahoo, στην πρώτη τέτοια δικαστική κίνηση από την αμερικανική κυβέρνηση προς Ρώσους κατασκόπους για κυβερνοεγκλήματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε 47 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι κατηγορίες για συνωμοσία, ηλεκτρονικά εγκλήματα, οικονομική κατασκοπεία, κλοπή εμπορικών μυστικών, ηλεκτρονική πλαστογραφία, απάτη με συσκευή πρόσβασης και κλοπή προσωπικών στοιχείων κατά συρροή. Το κατηγορητήριο σκιαγραφεί τη δράση ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που συνεργάζονται χέρι-χέρι με εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι βοηθούν κατασκόπους να προωθήσουν τους στόχους τους με ανταλλαγή τη χρήση των ίδιων μέσων για να επωφεληθούν χρηματικά.

«Η εγκληματική συμπεριφορά αυτή, που εκτελέστηκε και υποβοηθήθηκε από στελέχη ενός τμήματος της (ρωσικής) υπηρεσίας FSB, η οποία χρησιμεύει ως σημείο επαφής του FBI (της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Ερευνών της Αμερικής) στη Μόσχα για θέματα εγκλημάτων του κυβερνοχώρου, είναι εντελώς απαράδεκτη» είπε η ασκούσα καθήκοντα βοηθού του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρι Μακόρντ σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τις κατηγορίες.

Η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας) είναι η υπηρεσία που διαδέχθηκε την Κα-Γκε-Μπε (KGB).

Όταν η Yahoo αποκάλυψε την πρωτοφανή παραβίαση δεδομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε πως πιστεύει ότι η επίθεση είχε οργανωθεί από ξένη κυβέρνηση. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε πως η απαγγελία κατηγοριών «αναμφίβολα δείχνει» ότι είχε δίκιο.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν χθες δεν συνδέονται με την παραβίαση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες έχουν δηλώσει ότι οι παραβιάσεις έγιναν από ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας, περιλαμβανόμενης και της FSB, ώστε να βοηθήσουν την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατηγορίες κατονομάζουν τους αξιωματικούς της FSB που φέρεται ότι συμμετείχαν, τον Ντμίτρι Ντοκουτσάεφ και τον προϊστάμενό του, Ίγκορ Σούστσιν, οι οποίοι βρίσκονται στη Ρωσία. Ο Ντοκουτσάεφ συνελήφθη τον Δεκέμβριο για προδοσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μεταξύ των φερόμενων ως εγκληματιών που συμμετείχαν στην επιχείρηση είναι ο Αλεξέι Μπέλαν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των σημαντικότερων καταζητούμενων κυβερνοεγκληματιών του FBI. Ο Μπελάν συνελήφθη στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2013, αλλά διέφυγε στη Ρωσία, προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Καρίμ Μπαράτοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζακστάν, αλλά έχει καναδική υπηκοότητα, κατονομάστηκε επίσης στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μπαράτοφ συνελήφθη στον Καναδά την Τρίτη. Η σύλληψή του επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία του Τορόντο.

Η Μακόρντ είπε ότι η επιχείρηση των χάκερ ξεκίνησε από τη FSB με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, αλλά ότι οι δύο χάκερ χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που συνέλεξαν ως ευκαιρία να «γεμίσουν τις τσέπες τους».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν διμερή συμφωνία έκδοσης με τη Ρωσία, αλλά η Μακόρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσικές Αρχές θα συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν οι δράστες τη δικαιοσύνη. Οι ΗΠΑ συχνά απαγγέλουν κατηγορίες σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου με στόχο να αποτρέψουν μελλοντικά τις δράσεις που υποκινούνται από ξένες κυβερνήσεις.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει έρθει σε επαφή με τη Μόσχα για τις κατηγορίες, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων χθες, τα οποία επικαλέστηκαν μια «ανώτατη πηγή» στη Μόσχα.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απήγγειλε παρόμοιες κατηγορίες εναντίον Κινέζων και Ιρανών χάκερ, οι οποίοι δεν έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Άντον είπε ότι οι κατηγορίες «αποτελούν μέρος μιας ευρείας προσπάθειας κατά πλάτος της κυβέρνησης να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον κυβερνοεπιθέσεων και εγκλημάτων του κυβερνοχώρου».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, 07:20