Του Κώστα Μπετινάκη

Ατμόσφαιρα που θυμίζει Οργουελιανό παραλογισμό επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, με τον ρόλο κομπάρσου να τον έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, με την υστερία ρωσικού-γκέητ να έχει εγκριθεί από τη βορειοκορεατικού τύπου πλειοψηφία του Κογκρέσου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας από το αμερικανικό Κογκρέσο εντάσσεται στην εκστρατεία που ενορχηστρώνεται από τη συμμαχία που απαρτίζουν οι νεοσυντηρητικοί, οι νεοφιλελεύθεροι και το βαθύ κράτος που ελέγχει το στρατιωτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, το αποκαλούμενο «κόμμα του Πολέμου».

Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας διαρκεί τρία χρόνια πλέον. Με τη διαφορά ότι με την πρόσφατη απόφαση του Κoγκρέσου κηρύσσεται και οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας, με στόχο τη διακοπή της εισροής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, τα ΝΑΤΟϊκά αεροναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική επεκτείνονται από την Κυριακή στη Γεωργία, «σε απάντηση των κοινών ρωσικών γυμνασίων με τη Λευκορωσία. Στα γυμνάσια αυτά με τίτλο «Ευγενής Συνέταιρος» συμμετέχουν 2.800 στρατιώτες από ΗΠΑ, Τουρκία, Σλοβενία, Αρμενία, Ουκρανία και Γεωργία (οι τρεις τελευταίες μη ΝΑΤΟϊκά μέλη).

Οι αμερικανικές οικονομικές και στρατιωτικές απειλές εναντίον της Ρωσίας είναι προφανές ότι στοχεύουν στην αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών εν μέσω περιόδου οικονομικών δυσκολιών.

Απόδειξη της ΝΑΤΟϊκής παρανοϊκής προκλητικότητας αποτελεί το περιστατικό με δύο ισπανικά F-18 -τα οποία συμμετέχουν στα γυμνάσια της Συμμαχίας στη Βαλτική- που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά μαχητικά MiG-31 πάνω από τα διεθνή ύδατα, κοντά στην Εσθονία, και τελικά κατέληξαν να παραβιάσουν «ακουσίως» τον εναέριο χώρο της ουδέτερης Φινλανδίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μετέβη στην Εσθονία για να εκφράσει «την αφοσίωση της Ουάσινγκτον στο δόγμα ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής απέναντι στη ρωσική πρόκληση».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν (πρωτεύουσα της Εσθονίας) εξέφρασε την υποστήριξη και στους συμμάχους τους ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας τις αμερικανικές «υποχρεώσεις» που πηγάζουν από το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που αναφέρει: «Επίθεση σε κάποιον από εμάς αποτελεί επίθεση σε όλους μας».

Η περιγραφή του Μάικ Πενς ότι η Ρωσία «αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή» πηγάζει από το «1984» του Τζορτζ Όργουελ, όπου οι κάτοικοι της Οσεάνια μαθαίνουν να μισούν εκείνους της Ευρασίας. Στο παράδειγμά μας, θεωρούμε ότι η Οσεανία ανήκει στο ΝΑΤΟ, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον (που ουδεμία ανάμειξη έχει σε πολέμους σε διάφορα σημεία της Γης), και ότι η Ρωσία έχει τον ρόλο της Ευρασίας… 

​Παραδοσιακά οι Ευρωπαίοι ακολουθούν την αμυντική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ώσπου ήρθαν τα οικονομικά νέα αντίποινα της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομίαΤώρα, ποιος ο ρόλος της Ευρώπης και γιατί οι Ευρωπαίοι αποδέχονται την επιθετική ρητορική της Ουάσινγκτον; Παραδοσιακά οι Ευρωπαίοι ακολουθούν την αμυντική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ώσπου ήρθαν τα οικονομικά νέα αντίποινα της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Επίκεντρο αποτελεί το ενεργειακό μέτωπο, σε μια προσπάθεια να καταστούν «δημοφιλείς» στους Ευρωπαίους οι αμερικανικοί σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ωστόσο είναι κατά πολύ ακριβότεροι από τους ρωσικούς. Και, φυσικά, να τερματισθούν τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Αυτό, όμως, δεν το βλέπει με καλό μάτι η Ευρώπη και να υπενθυμίσουμε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως «πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα είναι τελευταία».

Η αντιρωσική υστερία που πηγάζει από τις καταγγελίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 έως την απώλεια του αμερικανικού ελέγχου στον πόλεμο της Συρίας, είναι απόρροια της προσπάθειας να ξεπερασθούν οι επιπτώσεις από την παγκόσμια αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανάμειξη των ΗΠΑ στις καθεστωτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Β. Κορέα, η Βενεζουέλα (και η Συρία). Μια ανάμειξη, ωστόσο, που πίσω της κρύβει ενεργειακά συμφέροντα.

Φυσικά, τώρα έρχονται και τα ρωσικά οικονομικά αντίποινα, τα οποία σύμφωνα με την «Kommersant» συνεπάγονται την απαγόρευση διάθεσης των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας, καθώς και την εξαγωγή τιτάνιου προς την Boeing (που αποτελεί το 30% των εισαγωγών της).

Άμεσο επακόλουθο -διόλου αρεστό για την αμερικανική οικονομία- θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν με θύμα το δολάριο στην πολυπολική πλέον παγκόσμια αγορά.

​Άμεσο επακόλουθο -διόλου αρεστό για την αμερικανική οικονομία- θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν με θύμα το δολάριο στην πολυπολική πλέον παγκόσμια αγοράΚαθώς η Ρωσία ανεφοδιάζει ενεργειακά το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, οι κίνδυνοι που ενδεχομένως προκληθούν από τα αμερικάνικα οικονομικά αντίποινα έχουν στρέψει τη Μόσχα στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κίνα και στις ασιατικές αγορές εν γένει.

Η αμερικανική προσπάθεια απαγόρευσης της πρόσβασης του ρωσικού ενεργειακού πλούτου προς την Ευρώπη, «αγγίζει» και τη διαμάχη του Κατάρ, με απόηχο τον «ναυαγισμένο» αγωγό Κατάρ-Σ.Αραβίας, μέσω Συρίας και Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η γερμανική ηγεσία, επίσης, κατανοεί πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις, αν υποκύψει η οικονομία της χώρας στον αμερικανικό εκβιασμό, σταματήσει τον ενεργειακό της ανεφοδιασμό από τη Ρωσία και αντικατασταθούν οι επίγειοι αγωγοί με τους μακρινούς υπερπόντιους πέραν του Ατλαντικού.

Κατά κάποιον τρόπο η Ουάσινγκτον επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα νέο ψυχροπολεμικό οικονομικό «Σιδηρούν Παραπέτασμα», αυτήν τη φορά όμως με την Ευρώπη να αναζητεί εναλλακτική ενεργειακή αγορά, από άλλες, ασταθείς περιοχές της Γης, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης