Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό Κογκρέσο για την πρόθεσή του να αφαιρέσει το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ουάσινγκτον, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ειδοποιήσαμε επίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει» την προσθήκη των Χούθι στον κατάλογο, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα.

Οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση την παραμονή της αποχώρησης της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Οργανώσεις αρωγής εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κίνηση αυτή θα καθιστούσε αδύνατη τη χορήγηση βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα όπου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χαιρέτισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι «θα ανακουφίσει εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και από τα εισαγόμενα εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τερματίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Η σύρραξη στην Υεμένη θεωρείται από αρκετούς πόλεμος μέσω ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το 80% του πληθυσμού της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η αφαίρεση των Χούθι από τη μαύρη λίστα δεν αλλάζει την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις «καταδικαστέες» ενέργειες των ανταρτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης