Η Ινδία άρχισε σήμερα να διανέμει εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις γειτονικές της χώρες, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, με το πρώτο φορτίο να στέλνεται στο μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια.

Το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ είπαν πως αναμένουν παραδόσεις την Πέμπτη. Ο μοναδικός γείτονας που είναι απών από τον κατάλογο της Ινδίας, εκτός από την Κίνα, είναι ο περιφερειακός της αντίπαλος, το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξαρτώνται από την Ινδία, τη μεγαλύτερη παρασκευάστρια εμβολίων στον κόσμο, για προμήθειες προκειμένου να ξεκινήσουν προγράμματα ανοσοποίησης από την COVID-19.

«Το Φαρμακείο του Κόσμου θα ανταποκριθεί θετικά ώστε να ξεπεράσει την πρόκληση της COVID-19» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ, ο οποίος πρόσθεσε πως τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στο Μπουτάν και στις Μαλδίβες.

Το υπουργείο του ανέφερε την Τρίτη πως «προμήθειες υπό μορφή επιχορήγησης» θα μεταφερθούν επίσης στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, στη Μιανμάρ και στις Σεϊχέλες. Τα φορτία για τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και τον Μαυρίκιο αναμένουν εγκρίσεις ρυθμιστικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία ενέκρινε δύο εμβόλια αυτόν τον μήνα για επείγουσα χρήση στο εσωτερικό, ένα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα άλλο που ανέπτυξε στη χώρα η Bharat Biotech σε συνεργασία με το κρατικό Indian Council of Medical Research. Αμφότερα παρασκευάζονται τοπικά.

Τουλάχιστον άλλα δύο εμβόλια αναμένεται να λάβουν άδεια από την Ινδία τους επόμενους δύο μήνες.

Η Ινδία θα στείλει αρχικά φορτία μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παρασκευάστηκε από το Serum Institute of India, τον μεγαλύτερο στον κόσμο παρασκευαστή εμβολίων, με την εμπορική επωνυμία COVISHIELD.

Το Μπανγκλαντές ανέφερε πως αναμένει να λάβει δώρο δύο εκατομμύρια δόσεις του COVISHIELD από την Ινδία αύριο. Η χώρα των τουλάχιστον 160 εκατ. κατοίκων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού και έχει παραγγείλει άλλα 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Το Νεπάλ ανέφερε ότι η Ινδία τού έχει υποσχεθεί ένα εκατομμύριο δωρεάν δόσεις.

Το Πακιστάν έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της κινέζικης Sinopharm εναντίον της COVID-19 και εκείνο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά δεν έχει ακόμη παραλάβει προμήθειες.

Η Ινδία, που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 631.417 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή, έχοντας ξεκινήσει την εκστρατεία την περασμένη Κυριακή.

Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη πληθυσμού κατέγραψε σήμερα 13.823 νέες μολύνσεις, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 10,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια αυξήθηκε κατά 162 φτάνοντας τις 152.718, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή να μην αρνηθούν να εμβολιαστούν, αφού διαπιστώθηκε πως σχεδόν όλα τα κρατίδια δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στους στόχους τους τις πρώτες ημέρες των εμβολιασμών.

Πολλοί αρνήθηκαν να λάβουν τα εμβόλια, ιδίως εκείνο της Bharat Biotech, τα δεδομένα αποτελεσματικότητας του οποίου από δοκιμές τελευταίου σταδίου δεν είναι γνωστά, από τον φόβο παρενεργειών.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Νέο Δελχί διαδικτυακή πλατφόρμα LocalCircles, το 62% των 17.000 ερωτηθέντων δίσταζαν να εμβολιαστούν αμέσως, κυρίως λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ποσοστό νοσηλείας από παρενέργειες μόνο 0,002% όσων εμβολιάστηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης