Η Ινδία δηλώνει πως απέτρεψε κινεζική απόπειρα να αλλάξει το στάτους κβο στα διαφιλονικούμενα σύνορα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, 11:18
Η Ινδία δηλώνει πως απέτρεψε κινεζική απόπειρα να αλλάξει το στάτους κβο στα διαφιλονικούμενα σύνορα

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως απέτρεψε μια απόπειρα κινεζικών στρατευμάτων να αλλάξουν το στάτους κβο στα διαφιλονικούμενα και μη επαρκώς οριοθετημένα σινοϊνδικά σύνορα σε μια νέα αναζωπύρωση μεταξύ των δύο χωρών που διαθέτουν αμφότερες πυρηνικά όπλα.

«Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Αυγούστου 2020 στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (σ.σ.: οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) παραβίασαν την προηγούμενη συναίνεση που είχε επιτευχθεί στη διάρκεια στρατιωτικών και διπλωματικών εμπλοκών κατά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο Ανατολικό Λαντάχ και πραγματοποίησαν προκλητικές στρατιωτικές κινήσεις για να αλλάξουν το στάτους κβο» ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, Ινδοί στρατιώτες απέτρεψαν την κινεζική προσπάθεια «να αλλάξει μονομερώς η πραγματικότητα στο έδαφος». Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από την Κίνα.

Επί μήνες στρατεύματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν το ντε φάκτο σύνορο, τη λεγόμενη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου. Τον Ιούνιο, 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναδιπλωθούν. Ωστόσο, παρ΄ ότι υπήρξαν μερικοί γύροι συνομιλιών, τα στρατεύματα παρέμειναν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε κατά μήκος της λίμνης.

Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο ζήτημα των συνόρων τους, που εκτείνονται σε μήκος 3.500 χιλιομέτρων και για τα οποία πήγαν σε πόλεμο το 1962. Η αναζωπύρωση το φετινό καλοκαίρι είναι η σοβαρότερη εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών πραγματοποιούν συνάντηση σε μεθοριακό σημείο για να επιλύσουν την τελευταία κρίση, ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, 11:40